Novosti

Tojota i Nisan povukli 6,5 miliona vozila u svijetu

Tojota i Nisan povukli 6,5 miliona vozila u svijetu
Tojota i Nisan povukli 6,5 miliona vozila u svijetu

TOKIO - Japanski proizvođači automobila Tojota i Nisan saopštili su danas da su povukli 6,5 miliona vozila u svijetu u okviru poslednjeg slučaja sa kvarom na vazdušnim jastucima kompanije Takata koji se povezuje sa nekoliko smrtnih slučajeva.

Tojota, najveći svjetski proizvođač vozila, navodi da se povlačenje oko pet miliona vozila odnosi na 35 modela proizvedenih između 2003. i 2007, dok Nisan navodi da je povukao 1,56 miliona vozila proizvedenih od 2004. do 2008, takođe zbog neispravnih vazdušnih jastuka kompanije Takata, prenosi agencija Frans pres.

"Opoziv vozila pogodiće mnoga od naših tržišta, uključujući Japan, Evropu i Severnu Ameriku", rekao je za Frans pres potrparol Nisana, dodajući da je eksplodiranje vazdušnih jastuka samo jedan u nizu problema povezanih sa jastucima.

Saopštenje japanskih auto-kompanija dolazi nakon što je 20 miliona automobila niza proizvođača, uključujući Dženeral motors i Hondu, već povučeno zbog rizika da će se Takatini vadušni jastuci bez potrebe aktivirati i eksplodirati, uz potencijalno fatalne posljedice po putnike u vozilu.

Uprkos opozivu vozila, Nisan je zabilježio solidne finansijske rezultate, pa je u protekloj poslovnoj godini ostvario skok neto profita od 17,6 odsto na 457,6 milijardi jena (4,2 milijarde dolara), zahvaljujući slabom jenu i lansiranju novih modela. Kompanija u tekućoj godini očekuje rast zarade na 485 milijardi jena.

Tojota je prošle nedelje saopštila da je njen godišnji neto profit skočio na rekordnih 18,1 milijardu dolara.

Takata, koja posluje u 20 zemalja, jedan je od najvećih proizvođača vazdušnih jastuka u svijetu i ključni je dobavljač jastuka za velike proizvođače automobila.

Suočena sa brojnim sudskim procesima i istragama vlasti, Takata je priznala da je kriza uticala na njene rezultate, ali i dodala da vjeruje da će u tekućoj poslovnoj godini ostvariti neto profit od 20 milijardi jena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije