Novosti

Tojota land kruzer: Moćni terenac za sve puteve

Tojota land kruzer: Moćni terenac za sve puteve
Tojota land kruzer: Moćni terenac za sve puteve

Tojota land kruzer jedan je od najcjenjenijih, ako ne i najcjenjeniji teški terenac. Mogu mu se suprotstaviti jedino nisan patrol i, možda, micubiši pajero. Džip grand čeroki sve više naginje na SUV, a mercedes G je preskup.

Kultni tojotin off-road proizvodi se u kratkoj i dugoj varijanti, s prilično velikim izborom moćnih agregata koji ga pokreću. Benzinska verzija 2.7 16V 150 KS je najslabija, ali se najteže i pronalazi na tržištu polovnjaka jer taj motor nije bio ni predviđen za evropsko tržište. Međutim, u ponudi su još 4.0 V6 24V sa 249 KS, a na našem tržištu je najzanimljiviji model s trolitrenim common-rail dizelašem 3.0 D-4D s četiri cilindra, kako i priliči teškom terencu i 166 KS, što je više nego dovoljno da ovog velikog terenca bez muke vodi po svim vrstama terena.

Kupovina polovnog terenca, bez obzira o koliko se kvalitetnom proizvođaču radilo, zahtijeva detaljaniji pregled svih dijelova nego kod običnog automobila. Razlog tome je što se ovi automobili voze i po nepristupačnim terenima, gdje su naprezanja motora jača, a takođe postoji i veliki rizik da dođe do oštećenja šasija.

Ako se ima u vidu da su rezervni dijelovio za terence znatno skuplji nego za obična vozila, onda je to više nego dobra preporuka da se u kupovinu land kruzera obavezno pođe s majstorom koji dobro poznaje ovu vrstu automobila.

I pored toga što je land kruzer klasičan terenac, poželjno je da većinu kilometara nije prošao na terenu, a najbolje je ako ga je prethodni vlasnik vozio pretežito na asfaltu, dakle, da su terenska vozna svojstva bila `za šminku`, bez obzira što ovaj auto ima sve adute za off-road vožnju, sigurno je - sigurno. Zbog toga ovaj auto treba najprije pregledati na dizalici, kako bi se utvrdilo koliko je kilometara prešao na lošem terenu, je li podnica izgrebana, ima li zazora u kuglastim zglobovima, jesu li gume nepravilno potrošene...

Dok je vozilo na dizalici, još se može provjeriti i u kakvom je stanju izduvni sistem i stanje kočnih diskova. Još je važnije što se u temeljitom pregledu podvozija može uočiti ako je automobil pretrpio teži sudar. Ako nijedan dio ne ukazuje na veću deformaciju i ako je boja izvorna, problema ne bi smjelo biti.

Bilo kakvih problema posebno ne bi trebalo biti na modelima iz 2002. godine i mlađim, jer je tad ovaj terenac redizajniran, ali ne samo u vizuelnom pogledu, već je značajno unaprijedio kvalitet, te su mu oklonjene i sitnije `dečje bolesti`. Prema statistici modeli iz 2003. u prošloj godini su imali 5,4 kvara na hiljadu vozila, modeli iz 2004. - 3,7, a iz 2005. - 2,8. Sve je to najbolji pokazatelj onoga što dobro znamo - `Tojotin` kvalitet i pouzdanost.

Ovo je nesumnjivo ne samo jedan od najkvalitetnijih terenaca na tržištu, nego i jedan od najboljih automobila uopšte. Lista mogućih kvarova je kratka - spominju se samo problemi sa pregrijavanjem dizel motora, problemi s brizgaljkama, gubitak rashladne tečnosti. Međutim, mora se napomenuti da su i ti kvarovi veoma rijetki, te da se uglavnom javljaju pri ekstremnim vožnjama. I pored toga sve su nepravilnosti, kao što je već rečeno, riješene do početka 2002. godine, što je dobra garancija prilikom kupovine ovog automobila.

Testni primjerak, s nepune četiri godine i 82.000 km `na leđima`, po očekivanju je u vrlo dobrom stanju. Opremljen je ručnim petostepenim mjenjačem, što poboljšava performanse i smanjuje potrošnju, ali je za trajnost prenosnog mehanizma, posebino ako se vozi u teškim terenskim uslovima, bolji automatski menjač. To je važno prilikom izbora, a kod klasičnog mjenjača, kao u konkretnom slučaju, treba provjeriti ispravnost lamele jer ona kod masivnih vozila, koja se voze van druma, lako strada.

Za procjenu isplativosti najvažnije je napraviti testnu vožnju. Na neravninama se ne smije osjećati zazor u vješanju i prenosnom mehanizmu, kvačilo i kočnice moraju `hvatati` ravnomjerno i bez trzanja, a kad se pusti volan pri većoj brzini treba se zadržavati pravac. Ukoliko nešto od ovih osnovnih funkcija ne štima kako treba, možda bi najbolji izbor bio da zaobiđete ovo vozilo.

Po tome se najbolje može vidjeti u kakvom je stanju automobil i je li vožen po gudurama i nepristupačnim terenima. Kao i kod svakog dizelskog motora preporučljiv je pregled u specijalizovanom servisu za dizelaše, a za početak, dosta se može provjeriti jednostavno - u praznom hodu motor mora raditi mirno i bez trzaja, na oko 850/min, treba ravnomjerno primati gas, a kod naglog dodavanja gasa ne smije dimiti. Ako je to slučaj, tada je vjerovatno sve u redu, a ako nije, pogotovo ako motor snažno dimi, bolje je odustati od kupovine. Land kruzer je bez tipičnih mana te se treba jedino skoncentrisati na uočavanje istrošenosti ili skrivenih oštećenja.

Puno govori stanje unutrašnjosti, od sjedišta do obloga volana i komandi te prostirki. Opšti utisak treba odavati da je vozilo bilo u dobrim rukama. To u praksi znači da skedišta i tapacirunzi ne bi trebalo da budu pohabani, da volan nije izlizan, kao ni papučice nožnih komandi.

Takođe ne zaboravite pregledati dokumente jer je land kruzer jedan od rijetkih japanskih automobila podložan krađi, ne kao BMW X5 ili mercedes ML, ali ipak znatno više od prosjeka.

Zbog visoke cijene novih modela, koja se s dodatnom opremom penje i na više od 50.000 evra, preporučljivo je kupiti kvalitetan polovni primjerak. Osjetno je jeftiniji, a ako je u dobrom stanju dugo može služiti bez problema.

Ipak, prije nego što krenete u avanturu kupovinu land kruzera dobro promislite za šta će vam koristiti taj automobil. Bez ikakve diskusije, danas moćni terenci u prvom redu predstavljaju statusne simbole i daju vam određen osećaj da ste `gazda` na putu. Ako isključimo tu `šminkersku` namjenu, ovim automobilom dobijate moćno prevozno sredstvo koje će vas bez problema voziti po svim vrstama terena.

Međutim, ako ne planirate da puno idete van glavnih saobraćajnica, pitanje je da li vam je ovaj automobil baš potreban. Bez obzira na sve pobrojane, nesumljivo odlične karakteristike ovog vozila, treba da imate na umu da je cijena njegovog održavanja ipak poprilično velika. Ako se uzme u obzir da kad kupite polovno vozilo gotovo po pravilu treba da računate i na ulaganja u nove kočione ploče i diskove, filtere i pneumatike, to je poprilična suma novca za ovo vozilo. Sa druge strane, kad jednom uradite taj servis, duže vremena ćete biti sigurni da posjeta majstoru neće biti potrebna.

Takođe, kupovinom land kruzera dobijate jedan od najbezbjednijih automobila na svijetu. Iako je namijenjen za vožnju van asfaltiranih puteva, ovaj automobil će vam pružiti vrhunsku udobnost i konfor, kako vozaču tako i putnicima na zadnjoj klupi. Prtljažnik ima dovoljno prostora da zadovolji potrebe i onih najzahtjevnijih tako da land kruzer po potrebi može odlično obavljati i ulogu porodičnog automobila. Ipak, imajući u vidu poprilično velike dimenzije ovog vozila slobodno pored njega planirajte i nabavku nekog manjeg vozila koje ćete koristiti u gradskoj vožnji, jer jedino na taj način možete riješiti problem s parkiranjem.

Pravi terenac

Land kruzer je, prije svega, pravo terensko vozilo. To na najbolji način potvrđuju i njegove vozne karakteristike. Tako ovaj automobil može da savlada uspon pod nagibom od čak 42 stepena i to krećući se uz njega ili vozići bočno.

Visina podvozija vozila od 220 milimetara garantuje da nećete kačiti pod automobila vozeći preko rupa, koje su uobičajena ponuda na našim drumovima, ili prepreka u prirodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije