Novosti

Tojota obećala da će zadržati proizvodnju u zemlji

Tojota obećala da će zadržati proizvodnju u zemlji
Tojota obećala da će zadržati proizvodnju u zemlji

TOKIO - Predsjednik "Tojote" Akio Tojoda obećao je da će zadržati proizvodnju i radnike u zemlji kao bi pomogao oporavku zemlje poslije katastrofalnog zemljotresa u martu minule godine, ali je oštro kritikovao vladin plan da poveća porez na prodaju kola.

Tojoda je upozorio da je japanski porez na automobile oko dva ili tri puta veći od onog u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, a čak 49 puta od američkog, prenijele su agencije.

Šef najvećeg azijskog proizvođača kola smatra da se proizvodnja, tehnološke inovacije i snabdevači moraju zadržati u zemlji, ali je naglasio da povećanje poreza prijeti da ugrozi čitavu industriju. Zbog jakog jena u odnosu na dolar, mnoge japanske firme najavile su "seljenje" industrije na druga tržišta.

Autoindustrija obezbjeđuje više od pet miliona radnih mjesta u Japanu, uključujući radnike u fabrikama za montažu kola, snabdjevače i prodavce.

Japanske auto-kuće kao što su "Nisan", "Honda" i "Tojota" uspjele su da se ponovo vrate "u normalu" nakon drastičnog poremećaja proizvodnje zbog zemljotresa i poplava prošle godine u Tajlandu.

U martu, proizvodnja vozila u Japanu je udvostručena u odnosu na prošlu godinu na više od 980.000 komada, prema podacima Udruženja japanskih proizvođača automobila (JAMA).

Potražnja za vozilima u Japanu dostigla je 4,2 miliona prošle godine, što je 15 odsto manje nego godinu ranije, ali se očekuje rast od 19 odsto na oko pet miliona u 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije