Novosti

Tojota obustavila proizvodnju automobila u Južnoj Africi

Tojota obustavila proizvodnju automobila u Južnoj Africi
Tojota obustavila proizvodnju automobila u Južnoj Africi

JOHANSBURG - Japanska autokompanija Tojota primorana je da obustavi proizvodnju automobila u Južnoj Africi zbog štrajka u metalskoj i metalurškoj industriji.

Proizvodnja Tojotinih vozila u fabrici u Durbanu u Južnoafričkoj Republici zbog obustave dijelova usljed štrajka najvećeg sidikata u zemlji - Numsa, prenio je AFP saopštenje kompanije.

"Većina proizvodnje obustavljena je u utorak zbog nedostatka dijelova", izjavio je poptaprol Tojote.

"Obustava proizvodnje ugrožava proizvodnju modela "korola", "hiluks", "fortuner", dok je proizvodnja furgona "hias" i vozila "dina" nastavljena.

"Proizvodnja ne može ponovo da otpočne sve dok štrajk sindikata Numsa ne bude okončan i dok se ne normalizuje isporuka dijelova", navodi se u saopštenju.

Najuticajni sindikat u Južnoafričkoj Republici Numsa sa velikim brojem pristalaca, predvodi štrajk metalskih i metalurških radnika od 1. jula.

Strajkači zahtjevaju povećanje plata, proširenje smještajnih kapaciteta za radnike kao i obustavljanje učestale prakse privremenog zapošljavanja.  

Prošle godine je u fabrici Tojota Saut Afrika Motors TSMA osnovane 1962. proizvedeno 141.500 modela "korola", "hiluks" i "fortuner" namjenjene prodaji na domaćem i stranim tržištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije