Novosti

Totalni opoziv u Americi: Mazda CX-5 zapaljiva?

Totalni opoziv u Americi: Mazda CX-5 zapaljiva?
Totalni opoziv u Americi: Mazda CX-5 zapaljiva?

Mazda je objavila opoziv i stopirala prodaju svih modela CX5 iz 2014-2016, piše ugledni američki portal “Car Connection”, a prenosi “Yahoo-News”.

Prema dokumentima koji su podneti Nacionalnoj agenciji za bezbjednost saobraćaja u SAD (National Highway Traffic Safety Administration), razlog je komponta koja u slučaju curenja goriva može izazvati požar.

Riječ je o cijevi koja vodi od poklopca za gorivo do samog rezervoara. Prema saopštenju iz Mazde, ukoliko ova cijev pukne prilikom udara u zadnji dio vozila, može doći do požara.

Zastrašujuće je da je rijč o istoj konstrukcionoj grešci kao na ozloglašenom modelu Ford Pinto iz 70-tih.

Srećom, do sada nisu zabilježeni slični slušajevi na Mazdi CX-5, a japanska kompanija ovim opozivom, postupa odgovorno u skladu sa standardima zaštite kupaca.

S obzirom da je Mazda preliminarnu papirologiju podnela 1. februara, još uvijek ne postoji raspord opoziva i popravke 264.000 vozila u Americi.

Japanski proizvođač ponudio je besplatni telefonski broj za informacije, a vlanicima Modela CX-5 poručeno je da se obrate najbližem dileru gde ih očekuje zamjensko vozila.

Za sada totalni opoziv važi samo za izdanja na Američkom tržištu. Čeka se saopštenje Evropskog ogranka i informacija da li se ovaj problem odnosi i na prodate modele u Srbiji.

(NN/totalcar)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije