Novosti

Toyota Aygo X-style i X-cite unosi svježinu u gamu

Toyota Aygo X-style i X-cite unosi svježinu u gamu
Foto: N.N. | Toyota Aygo X-style i X-cite unosi svježinu u gamu

Toyota je prošle godine predstavila redizajnirani Aygo, koji smo imali prilike da među prvim novinarima iz cijele Evrope vozimo ulicama Kopenhagena.

Uz osvježen dizajn stigla je i nova tehnologija, što na planu ekologije, što u oblasti bezbjednosti, dizajna i zabave.

Prodajni rezultati nisu izostali, pa je Toyota Aygo prethodne godine bila u samom vrhu A segmenta, sa 7,4 procenta tržišnog udela, sa čak 91.700 primeraka koji su isporučeni kupcima širom sveta.

Toyota aygo: Specijalne verzije X-style I X-cite

Nove X-style i X-cite edicije predstavljaju najnovije verzije u okviru ponude Aygo modela. Spoljašnost verzije X-style u znaku je bijele boje s električnim krovom jarko narandžaste boje, koji je izrađen od platna.

Zahvaljujući dimenzijama krova od 785×730 mm narandžasta boja dominira kao atraktivan kontrast, primetan i na detaljima karoserije poput bočnih lajsni i retrovizora.

Paket opreme obuhvata svjetla za maglu, praktična zadnja stakla s efektom privatnosti i crne alu naplatke od 15 inča sa 10 paoka i centralnim poklopcem prepoznatljive narandžaste nijanse.

U unutrašnjosti AYGO X-style prezentuje tamne elemente sa Piano lakiranim efektom na centralnoj konzoli i instrument tabli, hromirane detalje na elegantnom menjaču i jedinstvene dekore bočnih ventilacionih otvora u Pure Orange tonovima.

Toyota AYGO X-style opremljena je i praktičnim patosnicama, uokvirenim narandžastom bojom i sedištima koja su oplemenjena dijelovima od kože.

Druga, ništa manje atraktivna X-cite verzija u znaku je dvobojne karoserije. Kombinujući Pure Orange narandžastu boju i crni krov, dizajneri brenda Toyota kontrast ističu crnim retrovizorima i detalja prednjeg spojlera u tonovima jarko narandžaste.

Privlačna pojava zaokružena je praktičnim svjetlima za maglu, zadnjim staklima s diskretnim tretmanom koji omogućava privatnost i sjajnim aluminijumskim naplacima dijagonale 15 inča, sa 10 krakova.

Enterijer promoviše tamnije tonove i crne elemente centralne konzole i instrument table, hromirane detalje na ručici menjača i narandžaste okvire za okrugle ventilacione otvore.

Verzija X-cite biće prepoznatljiva i po funkcionalnim patosnicama sa Pure Orange siluetom, kao i po udobnim sedištima sa Manhattan presvlakama.

Tu je i multimedijalni sistem dijagonale 7 inča, koji je moguće povezati putem Apple CarPlay i Android Auto sistema integracije s mobilnim telefonima. Takođe, u sklopu osnovne opreme Toyota nudi i prikaz kamere za vožnju unazad.

Emitovanje DAB signala je na spisku opcija, poput smart entry&start sistema za samostalno otključavanje vozila i pokretanje motora pritiskom na dugme i programa Toyota Safety Sense.

Toyota safety sense

Toyota Safety Sense grupiše sisteme aktivne bezbjednosti i tehnologije koje su dizajneri namijenili za prevenciju ili ublažavanje posljedica saobraćajnih nezgoda.

U rasponu od 10 do 80 km/h reaguje napredni Pre-Collision sistem (PCS), koji će uočiti vozilo u istoj traci ispred Toyota vozila i smanjiti rizik od neposrednog kontakta. U situacijama u kojima postoji realna opasnost od sudara, savremeni sistem upozorava vozača na kočenje vizuelnim i zvučnim signalima.

Kao dodatnu sigurnost Toyota promoviše PCS sistem koji omogućava dodatnu kočnu silu u trenucima kada vozač upotrebi kočnicu. Ako reakcija vozača ne bude u optimalno vrijeme, sistem automatski aktivira kočenje smanjenjem brzine za približno 30 km/h ili čak potpunim zaustavljanjem, kako bi se izbegle posljedice sudara ili umanjila sila kontakta sa drugim učesnicima u saobraćaju.

Treći sistem unaprijđenja bezbijednosti koji koriste Toyota automobili uključuje Lane Departure Alert (LDA) – sistem održavanja automobila u saobraćajnoj traci. Napredni patent detektuje linije na putu i daje vozaču zvučno i vizuelno upozorenje ako vozilo izađe iz svoje trake, a da prije toga nije uključen pokazivač smjera – na osnovu čega vozač može da pravilno i pravovremeno reaguje, čime su situacije čeonih sudara svedene na minimum.

Motorizacija

Kompanija Toyota poverenje je ukazala nagrađivanom agregatu zapremine 998 kubnih centimetara, sa 3 cilindra i 12 ventila, DOHC konstrukcije i Dual VVT-i tehnologije varijabilnog otvaranja ventila. Rezultat je motor idealnog balansa snage, unaprijeđene isporuke obrtnog momenta na nižim brzinama i efikasnije potrošnje goriva.

Motor raspolaže snagom od 53 kilovata, odnosno 72 KS (DIN) pri 6000 obrtaja, uz 93 Nm obrtnog momenta na 4400 obrtaja. Ubrzanje 0-100 km/h iznosi 13,8 sekundi, dok je maksimalna brzina 160 km/h.

(NN/magazinauto.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije