Novosti

Toyota izmislila novi katalizator

Toyota izmislila novi katalizator
Toyota izmislila novi katalizator

Lexus LC500h, sportski kupe luksuzne Toyotine marke, biće prvi automobil u koji će se ugrađivati novi katalizator koji je Toyota izmislila sa proizvođačem dijelova za automobile Denso.

Novi katalitički konvertor je čak 20 posto manji od dosadašnjih, a postiže iste rezultate, objavila je Toyota.

Nakon pomenutog Lexusa, katalizator nove generacije će polako početi da se ugrađuje i u ostale modele tog brenda i Toyote. Osim uticaja na izduvne gasove automobila, ovaj izum će imati uticaja i na tržišta metala.

Naime, čak trećina svjetske zalihe platine se potroši na proizvodnju vozila, a proizvođači automobila su i najveći kupci paladijuma, tako da su kupci ovime dobili signal da je vrijeme za prodaju jer će cijene padati, navodi BussinesInsider.

Takođe navode da je Toyota, na pitanje da li će prodavati taj katalizator i drugim proizvođačima automobila, istakla ‘da je to diskreciono pravo kompanije Denso.’

Inače, Denso je četvrti najveći proizvođač dijelova za automobile na svijetu, a iako je Toyota vlasnik 25 učešća u Densu, tek nešto više od 40 posto prihoda kompanije dolazi od prodaje dijelova Toyoti.

(Tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije