Novosti

Toyota odlaže novi Prius zbog nezadovoljstva dizajnom

Toyota odlaže novi Prius zbog nezadovoljstva dizajnom
Toyota odlaže novi Prius zbog nezadovoljstva dizajnom

Prema najnovijim informacijama, sledeća generacija Priusa umjesto u proljeće, počeće da se proizvodi tek krajem 2015. godine.

Do odlaganja je došlo jer šef za istraživanje i razvoj kompanije Toyota, Mitsuhisa Kato, nije dao saglasnost na prvobitno predloženi dizajn automobila.

Osim toga, Kato je kao razlog za pomjeranje termina početka proizvodnje Priusa spomenuo i "druge probleme", ali nije precizirao o čemu je riječ, piše B92.

Ranije se spekulisalo da Toyota odlaže novi Prius kako bi bila sigurna da automobil neće imati nikakvih konstruktivnih nedostataka kada se pojavi na tržištu.

Četvrta generacija Toyotinog hibridnog prvenca ima fabričku oznaku 690A, i biće dostupna u verzijama sa nikl - metal hidridnim (NiMH) i litijum - jonskim baterijama, od kojih će druga varijanta imati veći radijus kretanja i biće skuplja.

Prius za 2016. biće postavljen na novu TNGA (Toyota New Global Architecture) platformu. Automobil bi trebalo da bude lakši od aktuelnog modela za 20 procenata, uz smanjenje potrošnje goriva za 8 - 10 odsto.

Kako će izgledati novi Prius, za sada je još uvjek tajna, ali vjeruje se da bi mogao da preuzme neke stilske detalje od najnovijih konceptnih vozila japanskog proizvođača, kao što je Toyota C - HR koja je imala premijeru na sajmu automobila u Parizu u oktobru 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije