Novosti

Toyota predstavila novi Aygo

Toyota predstavila novi Aygo
Toyota predstavila novi Aygo

"Toyota" je na sajmu automobila u Ženevi predstavila svoj ovogodišnji adut - novi Aygo.

U poređenju sa prvom generacijom, Aygo se značajno razlikuje po dizajnu u odnosu na druga dva srodna modela, Peugeota 108 i Citroena C1, piše B92.

Novi Aygo biće lako prepoznatljiv zahvaljujući stilskom detalju u crnoj boji, u obliku slovu "X", koji se postire od prednjih nosača krova, preko haube i maske hladnjaka, pa od donje ivice branika.

Dok je prethodni Aygo bio veoma sličan modelu Peugeot 107 i Citroenu C1 prve generacije, nova verzija se vizuelno potpuno razlkuje od srodnih francuskih automobila, čije smo fotografije mogli da vidimo i prije početka ženevskog salona.

Automobil je porastao u odnosu na prethodnika za 25 mm, tako da je novi Aygo dugačak 3.455 mm. Visina vozila iznosi 1.460 mm, što je za 5 mm niže u odnosu na prvu generaciju.

Uprkos tome, "Toyota" tvrdi da je prostor iznad glava putnika koji se nalaze na prednjim sjedištima veći za 7 mm. Širina automobila u visini prednjih i zadnjih zočkova takođe je veća, i to za 8 mm.

Međuosovinsko rastojanje je nepromijenjeno i iznosi 2.340 mm, a kapacitet prtljažnika je povećan za 29 l, u odnosu na još uvijek aktuelni Aygo.

Toyota Aygo se ne razlikuje od modela Peugeot 108 i Citroen C1 samo po dizajnu prednjeg dijela. Zadnji dio automobila donosi takođe originalno stilsko rješenje u vidu specifičnih stop svjetala, branika i malog krovnog spojlera.

I ovdje je crna boja upotrebljena kao kontrast osnovnoj nijansi karoserije.

Osim standardnih 14 inčnih točkova, u ponudi su i alu felne od 15 inča.

Unutrašnjost je dizajnirana minimalistički, sa jednostavnim i pristupačnim komandama. Aygo za 2014. stiže standardno opremljen X-touch multimedijalnim sistemom sa 7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, koji je postavljen na vrh centralne konzole.

Standardna je i zadnja kamera, koja pomaže prilikom kretanja i parkiranja unazad.

Za pogon je upotrijebljen poboljšani "Toyotin" trocilindrični 1.0 litarski benzinac sa 69 "konja" (51 kW), dostupnih na 5.000 obrtaja, i maksimalnim obrtnim momentom od 95 Nm, koji je na raspolaganju pri 4.300 o/min. Osamdeset odsto momenta dostupno je već na 2.000 obrtaja.

Kada je riječ o aerodinamici vozila, u "Toyoti" kažu da su koeficijent otpora vazduha spustili sa 0,30 na 0,29, što je uz unapređenja pogonskog sistema doprinijelo da prosječna potrošnja prema fabričkim podacima iznosi 4,2 l/100 km, dok je CO2 emisija 95 g/km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije