Novosti

Toyota predstavila novo izdanje iz Ponam serije (FOTO)

Toyota predstavila novo izdanje iz Ponam serije (FOTO)
Toyota predstavila novo izdanje iz Ponam serije (FOTO)

Toyota Hilux se baš nije proslavio na "testu sjevernog jelena", ali je zato japanska marka predstavila novo izdanje iz Ponam serije čamaca, koji je pogonjen motorom iz Land Cruisera.

Riječ je o 3,0-litarskom, četvorocilindarskom turbo dizelu. U Ponamu-28V, on je posebno podešen za maritimnu upotrebu i raspolaže sa 260 ks. Toyota nije specifično naglasila maksimalnu brzinu, ali uz masu od samo 3.640 kilograma, trebalo bi da ovo plovilo dostigne zavidan broj "čvorova".

Niska masa je rezultat Toyotine "Hybrid Hull" konstrukcije. "V" forma korita je napravljena od kombinacije plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, aluminijuma i ugljeničnih vlakana.

Po Toyoti, rezultat je korito koje je sedam puta snažnije nego da je urađeno od FRP-a i 10 odsto lakše u odnosu na isto urađeno od aluminijuma.

Sa 9,14 metara dužine i 3,1 metar širine, 28V može da ugosti 12 ljudi. Unutrašnjost odlikuju dvije male sofe sa obe strane stola i jedna velika stolica i dvostruki krevet ispred pozicije kormila. Zadnja paluba je relativno velika za čamac ove veličine.

Kontrolni sistem je baziran na onome iz automobila, što omogava lako pilotiranje na mirnim vodama i priobalnim područjima, za šta i jeste dizajniran.

Kao i ostali članovi Ponam porodice, i 28V je napravio Yanmar. U prodaji je samo u Japanu, a cijena startuje od 183.000 dolara.

(Vrele gume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije