Novosti

Toyota ulaže milijardu dolara u fabriku u Meksiku

Toyota ulaže milijardu dolara u fabriku u Meksiku
Toyota ulaže milijardu dolara u fabriku u Meksiku

Japanski proizvođač investiraće u izgradnju pogona u Meksiku milijardu dolara (950 miliona evra), što će omogućiti zapošljavanje oko 2.400 ljudi. Fabrika, koja će biti smještena u saveznoj državi Gvanahuato, u centru Meksika, proizvodiće godišnje oko 200.000 vozila.

Agencija Rojters je ranije objavila da će se u ovom pogonu, počev od 2019. proizvoditi model Corolla, namijenjen sjevernoameričkom tržištu.

Kako se navodi, Toyota je jedan od rijetkih velikih proizvođača vozila koji dosad nije izrađivao putničke automobile u Meksiku, zemlji koja nudi dvostruku prednost za strane investitore - niske troškove rada i odsustvo carina na izvoz u SAD.

Očekuje se da će Toyota, pored ovog pogona, započeti i izgradnju nove fabrike u Kini zahvaljujući kojoj će na tom tržištu povećati proizvodni kapacitet za oko 100.000 vozila godišnje, piše B92.

Najnovijim projektima, kompanija je praktično odustala od programa "zamrznute ekspanzije", koji je uveo njen generalni direktor, Akio Tojoda, 2012. godine, zbog problema sa kvalitetom vozila i krize izazvane masivnim povlačenjem automobila sa tržišta.

Japanska kompanija trenutno je broj jedan u svijetu prema obimu prodaje, ali oštru konkurenciju ima u Volkswagenu i General Motorsu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije