Novosti

Turbo-benzinac u najjeftinijem automobilu na svijetu

Turbo-benzinac u najjeftinijem automobilu na svijetu
Turbo-benzinac u najjeftinijem automobilu na svijetu

Indijska kompanija "Tata" nastavlja da unapređuje svoj mali gradski automobil Nano.

Poslije modela sa dizel motorom, ponuda će biti proširena verzijom sa turbo-benzinskom pogonskom jedinicom, piše B92.

Kada je riječ o benzincima, do sada je Tata Nano bio pogonjen atmosferskim motorom zapremine 624 ccm sa 38 KS (28 kW), a kupcima je ponuđena i verzija istog motora prilagođena da osim benzina kao gorivo može da koristi i komprimovani prirodni gas.

Prema najnovijim informacijama, indijski proizvođač namjerava da do kraja godine predstavi i model sa turbo-benzinskim motorom. Kako se navodi, postojeći 0.6 litarski benzinac biće opremljen malim turbo-punjačem koji će povećati snagu motora i poboljšati performanse automobila.

"Autocar Professional" piše da je uvođenje turbo motora dio strategije koja ima za cilj da se poboljša imidž modela Nano. Tata želi da tehnološkom modernizacijom od "jeftinog automobila" načini "pametni gradski auto".

Zbog toga je početkom godine kompanija predstavila verziju sa servo upravljačem, a prema nezvaničnim informacijama u planu je i model sa električnim pogonom. Njegov razvoj zavisiće od buduće politike indijske vlade prema vozilima sa hibridnim i električnim pogonom.

U okviru strategije unapređenja modela Nano, "Tata" radi i na automatskom mjenjaču koji će se ugrađivati u ovaj automobil.

Međutim, postavlja se pitanje koliko će sva najavljena poboljšanja uticati na povećanje cijene "najjeftinijeg automobila na svijetu" i u kojoj mjeri će on tada biti pristupačan širokim narodnim masama u Indiji, zbog čega je prvobitno napravljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije