Novosti

Turska želi sopstveni auto-brend

Turska želi sopstveni auto-brend
Foto: N.N. | Turska želi sopstveni auto-brend

Turska je najavila da radi na sopstvenom automobilskom brendu. Prvi prototip biće predstavljen 2019. a za pogon će koristiti isključivo električnu energiju.

Tursko automobilsko tržište jedno je od najvećih u Evropi, a uskoro će ova zemlja dobiti i stoprocentno turski auto-brend.

U Turskoj se godišnje proda oko milion novih automobila, a u ovoj zemlji svoje fabrike imaju kompanije kao što su Renault, Hyundai, Honda, Toyota i FIAT.

Nedavno su se, na inicijativu predsjednika Turske, Erdogana, pet lokalnih kompanija iz oblasti automobilske industrije i tehnologije udružile u projekat “Turski automobil”, koji treba da rezultira prvom potpuno domaćom auto-markom.

Prvi prototip pod oznakom novoformiranog brenda biće predstavljen 2019. godine, a predviđeno je da prvi produkcijski model u prodajne salone stigne oko 2021. Fokus će biti na proizvodnji automobila na struju, a krajnji cilj je uspostavljanje auto-brenda koji će postati dobro poznat u svijetu, kao što je to danas Tesla.

Inače, Turska je prepoznatljiva u automobilskoj industriji kao veliki proizvođač i snabdjevač drugih kompanija auto-dijelovima. Štaviše, ova država koja se prostire na dva kontinenta jedan je od najvećih izvoznika automobilskih dijelova na evropsko i tržište Bliskog istoka.

Turska sada namjerava da svoje bogato iskustvo u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju pretoči u potpuno novi auto-brend sa potpisom “made in Turkey” i to je trenutno jedan od prioritetnih projekata na državnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije