Novosti

U Belgiji počela proizvodnja modela Volvo XC40

U Belgiji počela proizvodnja modela Volvo XC40
Foto: Volvo | U Belgiji počela proizvodnja modela Volvo XC40

Samo nekoliko dana prije zvaničnog predstavljanja koje je zakazano za sajam automobila u Detroitu, u Belgiji je otpočela faza proizvodnje modela Volvo XC40.

Mali krosover kompanije Volvo će se proizvoditi u fabrici u Gentu u Belgiji, a već je završena proizvodnja nekoliko modela. S obzirom da kompanija već ima više od 13.000 naručenih automobila, radnike ove fabrike čeka naporan rad u narednih nekoliko mjeseci. Sa dostavom prve serije automobila počeće se od sljedeće godine. 

Izvršni direktor i predsjednik kompanije, Hakan Samjuelson, je izjavio da je današnji datum važan dan ne samo za kompaniju, već i za sve zaposlene u fabrici u Gentu, i dodao je da proizvodnja XC40 znači svijetlu budućnost za sve njih. 

Volvo XC40 je prvi automobil kompanije Volvo koji je baziran na novoj CMA platformi (koja je razvijena u saradnji sa kompanijom Geely, novim vlasnikom Volvo-a). Ova platforma će u budućnosti biti osnova koja će podupirati sve modele serije 40. 

Fabrika u Gentu je za potrebe proizvodnje ovog modela proširena kako bi ispunjavala sve uslove. Pored XC40 u ovoj fabrici se proizvode još i modeli V40 i V40 Cross Country, kao i S60 i V60. Instalirano je dodatnih 363 robota, uključujući i onaj kojeg Volvo naziv Zver. Zver je u stvari veliki robot koji podiže karoserije automobila. 

Novi XC40 se već može naručiti u SAD po ceni od 35,200 dolara za T5 verziju sa pogonom na svim točkovima i osnovnim Momentum paketom opreme, dok nešto skuplja R-Design verzija ima cijenu od 37.700 dolara. Najskuplja verzija ovog modela košta 45.935 dolara. 

(Vrelegume.rs/Volvo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije