Novosti

U Beogradu "zarobljavaju" automobile

U Beogradu "zarobljavaju" automobile
U Beogradu "zarobljavaju" automobile

BEOGRAD – Automobili sa stranim tablicama za koje do sada nije uplaćivana naknada za parkiranje u glavnom gradu Srbije od prvog aprila će biti „zarobljavani“ sve dok se ne plati doplatna karta.

Za vozila sa tablicama iz zemalja regiona u JPK „Parkin servis Beograd“ su registrovani milionski dugovi za doplatne parking karte.

 Da će odluka za postavljanje "lisica za automobile" početi da se sprovodi potvrdio je i danas i pomoćnik direktora Parkin servisa Radenko Vuković.

„Nije šala, prvog aprila krećemo sa postavljanjem lisica na strane automobile za koje nije plaćeno parkiranje“ rekao je Vuković i pozvao vlasnike automobila sa stranim registarskim oznakama da izmire svoja dugovanja kako im vozilo ne bi bilo blokirano uređajima za blokadu vozila.

Parking kontrola i ekipe na terenu će, kako je objasnio, kada se na parkingu izda nalog za zateknuto vozilo koje ima dvije ili više neplaćene parking karte biti „spremne“ u saradnji sa komunalnom policijom za postavljenje lisica.

„U prvo vreme verovatno i sa policijom će se postavljati lisice. Kada se izmire dugovanja za to vozilo naši ljudi deblokiraju vozilo.Ukoliko ne izmiri dugovanje u roku od 24 sata biće prenešeno pauk vozilom na parking plac Parking servisa“, istakao je Vuković u obraćanju novinarima.

U posljednje tri godine u Beogradu nisu plaćene 202.273 dnevne parking karte. Najviše dugovanja za parkiranje imaju vozila sa crnogorskim registarskim tablicama. Zatim slijede vozila iz  BiH, Italije, Njemačke, Francuske...

Za automobile sa crnogorskim tablicama napisano je rekordnih 31.541 naloga i duguju oko 58,9 miliona dinara. Slijede vozila da bh. tablicama za koja je u posljednej tri godine napisano 27.473 naloga i duguju 51,4 miliona dinara.

Među četvorotačkašima za koje nije plaćen parking nalaze se i oni sa registarskim tablicama većine zemalja Evropske unije, ali i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Vozila sa italijanskim registarskim tablicama sa 21.336 naloga duguju oko 40 miliona dinara, iz Njemačke sa 18.891 nalogom duguju oko 35 miliona, a vozila sa francuskim tablicama sa 14.615 naloga duguju oko 27 miliona dinara.

Slijede vozila sa slovenačkim tablicama sa preko 10 hiljada naloga i dugom od oko 20,5 miliona dinara, austrijskim sa preko 10 hiljada naloga i dugom od oko 19,2 miliona dinara, a vozila sa američkim tablicama imaju 8.880 naloga sa dugom od 16,6 miliona dinara.

Među vozilima sa stranim registarskim tablicama koja imaju milionske dugove za neplaćene parking karte u posljednje tri godine su i ona iz Švajcarske (8.538 naloga, dug oko 16 miliona), Češke (6.338 naloga, dug oko 11,8 miliona), Hrvatske (5.571 naloga, dug oko 10,4 miliona), Grčke (4,584 naloga, dug oko 8,5 miliona), Velike Britanije (5.552 naloga, dug oko 8,5 miliona), Bugarske (4.406 naloga,dug 8,2 miliona) i Švedske (3.215 naloga, dug oko šest miliona dinara).

Vlasnici većine vozila za koje nije plaćeno parkiranje karte većinom žive u Srbiji i strane tablice koristili su da bi izbjegavali plaćanje parkiranja. MUP Srbije nije mogao da identifikuje vlasnike vozila pa su organi Grada Beograda donijeli odluku o "zarobljavanju" i postavljanju „lisica“ na točkove vozila kako bi se prinudno izvšila naplata.

Ustavni sud Srbije je zbog neuređenosti ove oblasti utvrdio da “doplatna karta nije ni ustavna ni neustavna".

Parkiranje u Beogradu na obilježenim mjestima iznosi od 41 do 56 dinara po satu, dok se na parkinzima i zatvorenim garažama plaća do 100 dinara. U užem centru parkiranje je ograničeno na sat vremena. Cijena doplatne karte koju vam u slučaju neplaćanja parkiranja okače na šoferšajbni iznosi 1.870 dinara. Isto toliko iznosi i dnevna karta parkiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije