Novosti

Toyota Fuel Cell Bus: Prava mini elektrana

Toyota Fuel Cell Bus: Prava mini elektrana
Toyota Fuel Cell Bus: Prava mini elektrana

Tojota ubrzano radi na proširenju primjene svoje tehnologije gorivih ćelija koja je u modelu “mirai” prvi put primjenjena u jednom serijskom automobilu.

Poslije putničkog automobila, ideja je da se pogon na vodonik ugradi u autobus, a cilj je da se do 2020. godine, kada će se održati ljetnje olimpijske igre u Tokiju, kupcima isporuči bar sto takvih autobusa.

Prva dva primjerka naći će se na ulicama Tokija već sljedeće godine.

Kompletna tehnologija je gotovo identična kao na “tojoti mirai”, s tim što su sve komponente uvećane. Rezervoari mogu da prime 600 litara vodonika, što je dovoljno za autonomiju od 200 kilometara.

Zanimljivo je da punjenje rezervoara traje svega deset minuta, tako da to neće predstavljati problem u eksploataciji.

Dvije gorive ćelije će proizvoditi električnu energiju za par elektro-motora snage 228 kilovata, odnosno 310 konjskih snaga sa ukupno 670 njutn-metara maksimalnog obrtnog momenta. Kompletan sistem će imati energetski kapacitet od 235 kilovat-časova.

Japanci su, kao i uvijek, mislili na višestruku primjenu ovakve tehnologije, pa u slučaju nepredviđenih situacija kao što su priordne katastrofe, ovaj autobus može da služi i kao mini elektrana.

Primjera radi, prosječno domaćinstvo u Srbiji mjesečno troši nešto manje od 300 kilovat-časova a vjerujemo da su u štedljivom Japanu ti podaci i manji.

Na žalost, ovakvi autobusi neće biti jeftini – njihova cijena je 100 miliona jena, odnosno oko 880.000 evra.

(NN/magazinauto.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije