Novosti

U Parizu predstavljen redefinisani Espace

U Parizu predstavljen redefinisani Espace
U Parizu predstavljen redefinisani Espace

Nova generacija modela Renault Espace imala je u četvrtak svjetsku premijeru na sajmu automobila u Parizu.

Francuski proizvođač očekuje da novi Espace pored segmenta mini-van vozila napadne i tržište krosovera.

Jedan od rodonačelnika segmenta MPV vozila u Evropi, Renault Espace, dočekao je petu generaciju.

Osim potpuno novog dizajna, zasnovanog na konceptu Initiale Paris iz 2013, koji karakteriše naglašena maska hladnjaka i veliki amblem u njenom središtu, Espace za razliku od prethodnika ima znatno manje bočne staklene površine, ali i povišeno odstojanje od zemlje, čime zadire u područje krosovera.

Iako ima veći klirens u odnosu na aktuelnu verziju, novi Espace je za 63 mm niži od prethodnika. Dužina je povećana za 16 mm, a poboljšana je i aerodinamika - koeficijent otpora vazduha iznosi 0,30.

Renault Espace postavljen je na novu CMF1 platformu, što je doprinijelo da masa automobila bude za 250 kg manja u odnosu na prethodnu generaciju.

U unutrašnjosti dominira centralna konzola sa velikim ekranom multimedijalnog sistema, na koji je preusmjeren najveći broj komandi, piše B92.

Na domaćem, francuskom tržištu, kupcima će biti ponuđena 4 nivoa opreme - Life, Zen, Intense, i luksuzna varijanta sa oznakom Initiale Paris.

U početku, Espace će se prodavati sa tri 1.6 litarska turbo-punjena motora.

Novorazvijeni dCi 160 EDC proizvodi 160 KS (118 kW) i 380 Nm, dok bazna dizel verzija ispod haube ima dCi 130 sa 130 KS (95 kW) i 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Jedini benzinac je TCe 200 EDC, koji razvija 200 KS (147 kW) i 260 Nm.

Snažniji dizelaš i benzinski motor ekskluzivno su upareni sa sedmobrzinskim EDC mjenjačem sa duplim kvačilom, dok su sva tri agregata opremljena stop/start sistemom i sistemom za regeneraciju kinetičke energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije