Novosti

Ubrzati modernizaciju dizelskih motora

Ubrzati modernizaciju dizelskih motora
Foto: N.N. | Ubrzati modernizaciju dizelskih motora

BERLIN - Njemački ministar za prirodnu sredinu Svendža Šulce pozvala je danas proizvođače automobila da ubrzaju prepravljanje dizelskih motora da bi se popravio kvalitet vazduha.

Izjava je uslijedila nakon što je Evropska komisija odlučila da podnese tužbu protiv Njemačke, Francuske, Mađarske, Italije, Rumunije i Velike Britanije jer ne poštuju ograničenja u vezi sa kvalitetom vazduha.

"Ako želimo da preživimo na sudu, potreban nam je veći i brži napredak kako bi vazduh bio čist. Potrebno je da prepravimo dizelske motore što je prije moguće i to na račun proizvođača automobila, jer su oni napravili problem", saopštila je Šulce, član Socijaldemokratske stranke.

"Folksvagen" je priznao 2015. godine da je u svoje automobile ugrađivao nelegalni softver koji je manipulisao emisijama štetnih gasova tokom izvođenja testova.

Šulce je rekla da odluka Evropske komisije pokazuje da Vlada mora da promijeni strategiju.

"Više nije opcija da se nadamo da će se problem riješiti sam od sebe - kao što se neki očigledno nadaju", upozorila je ona.

Konzervativci kancelara Angele Merkel smatraju da ne bi bilo mudro primorati proizvođače da plate sve troškove prepravki motora, jer bi to umanjilo njihovu sposobnost da ulažu u zelene tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije