Novosti

Upotreba najmodernije tehnologije u krađi automobila

Upotreba najmodernije tehnologije u krađi automobila
Upotreba najmodernije tehnologije u krađi automobila

Odavno su prošli dani korišćenja poluga, obijanja brava i spajanja žica. Da bi se danas ukrao automobil lopovi primenjuju savremene tehnologije, a hakovanje je sve zastupljenije.

Lopovi su tokom 2013. u Londonu ukrali 21.000 automobila, a gotovo polovina je obijena hakovanjem, saopštila je britanska policija, a prenosi B92.

Na meti kradljivaca su sve više skupocjeni automobili, pa je tako prosječna cijena vozila koje je ukradeno u 2013. iznosila oko 50.000 evra, što je za oko 7.500 evra više nego u 2012.

Novi talas krađa donio je i nove, savremene metode. Automobili se sve češće obijaju uz pomoć elektronskih naprava za čije programiranje je dovoljno desetak sekundi. Takvi uređaji su u stanju da "prevare" kompjuter u automobilu i omoguće lopovu da uđe, a zatim i startuje vozilo bez ključa.

Naprave koje koriste kradljivci sve su manje i savršenije. Stručnjaci za zaštitu vozila od krađe predviđaju da bi lopovi uskoro mogli da počnu da koriste jeftine uređaje koji bi koštali svega 15-ak evra i koji su po dimenzijama manji od mobilnog telefona. Pomoću ovih sprava hakeri će biti u stanju da kontrolišu razne komande na automobilu, poput otključavanja, uključivanja svjetala, upravljanja volanom, kočnica...

S obzirom da se komandama na vozilu može pristupiti daljinskim putem, stručnjaci upozoravaju na potencijalnu opasnost po bezbjednost saobraćaja i živote putnika jer bi automobil mogao da se hakuje ne samo zbog krađe već i dok vlasnik njime upravlja. Vjeruje se da će sa sve većom automatizacijom vozila, to u budućnosti predstavljati novi bezbjednosni problem u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije