Novosti

Uslikan još ekstremniji BMW M4 GTS

Uslikan još ekstremniji BMW M4 GTS
Foto: N.N. | Uslikan još ekstremniji BMW M4 GTS

Kompanija BMW je model M4 GTS predstavila još 2015. godine, te kao iznenađenje dolazi informacija da je ovaj performantni automobil uslikan prilikom testiranja u Njemačkoj.

Međutim, automobil sa fotografija izgleda još ekstremnije nego model M4 GTS, jer je opremljen velikim spliterom, većim usisnicima za vazduh na prednjem braniku kao i potpuno novim otvorima za strujanje vazduha iznad prednjih točkova.

Tu su takođe i prošireni pragovi i manji klirens. Promjene na karoseriji se javljaju i na zadnjem dijelu automobila gdje vidimo masivno krilo i spojler, kao i veći zadnji branik sa agresivnim difuzorom.

Još uvijek nije poznato iz kog razloga BMW testira ovaj prototip, ali moglo bi se nagađati da nam bavarska kompanija sprema novu ograničenu seriju koja je namijenjana trkama. Još uvijek ništa nije zvanično, naravno, ali tome u prilog ide činjenica da sljedeća generacija modela M4 ne bi trebalo da se pojavi prije 2020. godine.

Bez obzira na to šta je u planovima kompanije BMW, M4 GTS je bio visoko-performantni model koji je opremljen aerodinamičnim "Body kit"-om sa podesivim prednjim spliterom, difuzorom izrađenim od ugljenikovih vlakana i masivnim spojlerom. Ovaj model je imao i novu haubu, titanijumski izduvni sistem i sjajne aluminijumske felne.

Da je riječ o performantnom modelu vidjelo se i u kabini gdje su izbačena zadnja sjedišta kako bi se smanjila ukupna težina vozila. Takođe su i rukohvati na panelima vrata iznutra zamijenjeni "kanapom", a tu je i "laka" komandna tabla presvučena alkantarom.

Ipak, najveće promijene su bile ispod haube, gdje je šestocilindarski TwinPower Turbo agregat radne zapremine tri litara opremljen sistemom ubrizgavanja vode zahvaljujući kome je izlazna snaga povećana na 493 "konja" i 600 Nm obrtnog momenta.

Agregat je povezan sa sedmostepenim mjenjačem sa duplom spojnicom, te je ovaj automobil od 0 do 100 km/h ubrzavao za 3,8 sekundi i postizao je maksimalnu brzinu od 305 km/h.

Zahvaljujući ovim performansama, model M4 GTS je krug na stazi Nirburgring završio za 7 minuta i 28 sekudni, što znači da je za skoro 30 sekundi bio brži od standardnog M4!

Proizvodnja je bila ograničena na 700 jedinica, od kojih je 300 prodato u SAD.

(NN/vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije