Novosti

V90 nastavlja tradiciju čuvenih Volvo karavana (FOTO)

V90 nastavlja tradiciju čuvenih Volvo karavana (FOTO)
V90 nastavlja tradiciju čuvenih Volvo karavana (FOTO)

Volvo je počeo zagrijavanje za promociju modela V90, koja će se održati 18. februara, podsjećanjem na dugu istoriju svojih karavana.

Najava predstavljanja jednog novog modela ovog puta biće drugačija nego što smo navikli, s obzirom da je akcenat stavljen na njegove prethodnike. Volvo nas je poveo na kratko putovanje kroz istoriju i najznačajnije karavane koje je ovaj švedski proizvođač lansirao u proteklih 60-tak godina. U tom periodu, sa fabričkih traka na puteve širom svijeta sišlo je preko šest miliona karavana, što predstavlja trećinu svih proizvedenih Volvo automobila od osnivanja kompanije, 1927. godine.

Niz značajnih i uspješnih automobila sa karoserijskim oblikom koji je jedno vrijeme bio zaštitni znak švedske marke započeo je Duettom iz 1953, da bi se nastavio Amazonom iz 1962, modelom 1800 ES iz 1971. i 245 iz 1974. godine.

Devedesete su donijele čuveni Volvo 960 kao i moćni 850 T5-R iz ograničene serije, koji se prodavao samo tokom 1994. Ovaj model imao je motor sa 240 "konjskih snaga", a za ubrzanje od 0 do 100 km/h bilo mi je potrebno 6,9 s.

Najnoviji član familije Volvo karavana, V90, debitovaće 18. februara na prezentaciji koja će se održati u Stokholmu, a pred publikom će se prvi put pojaviti na sajmu automobila u Ženevi, u prvoj polovini marta.

Automobil je baziran na luksuznoj limuzini S90, sa kojom će dijeliti i paletu motora - četvorocilindarske 2.0 litarske benzince i dizelaše, uključujući i hibridnu hibridni pogonski sistem sa ukupno 410 ks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije