Novosti

VW protjeruje dizelaše ponudom "staro za novo"

VW protjeruje dizelaše ponudom "staro za novo"
Foto: Ilustracija | VW protjeruje dizelaše ponudom "staro za novo"

Proizvođač automobila Volkswagen (VW) i brendovi u njegovom sastavu uvešće gotovinske podsticaje za kupovinu po sistemu stari dizelaš za novi automobil, u okviru nastojanja da smanji emisiju štetnih gasova nakon skandala vezanog za varanje na eko-testovima.

Volkswagen je naveo da će kupcima ponuditi popust na kupovinu automobila koji zadovoljavaju najnoviji standard emisije Euro 6, a popust će biti rasponu od 2.000 evra na kompaktne automobile do 10.000 evra na SUV Tuareg, prenosi agencija AFP.

Njemački proizvođač automobila je najavio dodatni popust od 1.000 do 2.380 evra za one koji kupuju ekološki prihvatljivija hibridna, električna i vozila s pogonom na prirodni gas.

VV "priznaje svoj dio odgovornosti za klimu i za mobilnost koja ne narušava zdravlje na njemačkim ulicama", navodi se u saopštenju kompanije.

Potez najvećeg svjetskog proizvođača automobila je prvi takav korak od prošlonedeljnog samita predstavnika vlade i čelnika automobilske industrije koji je održan povodom visokog nivoa emisije azotnih oksida (NOx) iz dizel motora.

Nakon takozvanog "dizel samita", VW, BMV, Dajmler i Opel su obećali da će smanjiti emisije besplatnom popravkom softvera u novim vozilima i šemom "novčanih podsticaja za kupovinu novih vozila putem zamjene" za one starije od 10 godina.

Gotovinski podsticaju će važiti do kraja 2017. godine, izjavio je portparol VW-a za agenciju AFP, dodajući da kompanija razmišlja o širenju ovog programa i van Njemačke, kako bi pokrili cijelu Evropu.

Volkswagenove kompanije Audi, Porše, Škoda, Seat i podružnice komercijalnih vozila predstavile su danas sopstvene verzije ovog programa, pri čemu će Porše tu šemu odmah primeniti na cijelu Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije