Novosti

VW servisira 26.500 vozila u Hrvatskoj zbog softvera

VW servisira 26.500 vozila u Hrvatskoj zbog softvera
VW servisira 26.500 vozila u Hrvatskoj zbog softvera

ZAGREB - Njemački automobilski koncern Folksvagen (VW) najavio je danas da će u Hrvatskoj obaviti besplatan servis za 26.457 vozila radi uklanjanja nepravilnosti kod softvera za optimiziranje izduvnih gasova.

VW je u saopštenju naveo da intenzivno radi na razjašnjenju nepravilnosti koje su uzrokovane softverom za optimizaciju azotnih oksida (NOx) kod dizel motora i da užurbano radi na mjerama za poboljšanje emisije izduvnih gasova pogođenih dizel vozila, kako bi nadležnim tijelima već u oktobru ove godine predstavio rješenja, prenosi agencija Hina.

Iz VW-a navode i da sva nova vozila EU6 iz njihovog koncerna, koja se trenutno nalaze u ponudi u Evropskoj uniji, nisu pogođena ovim problemom i da ispunjavaju zakonske zahtjeve i ekološke standarde.

Isključivo su vozila s dizel motorom tipa EA 189 EU5, s tri i četiri cilindra, zapremine 1,2 litra, 1,6 i 2,0 litra pogođeni softverom koji prilagođava azotne okside (NOx) prilikom testiranja.

Internom provjerom je utvrđeno da će od ukupno 11 miliona vozila tog koncerna širom svijeta, servisiranjem u Hrvatskoj biti obuhvaćeno ukupno 26.457 vozila. Od toga se na VW-ova putnička vozila odnosi 14.230, na privredna 2.564, na marku audi 2.517, seat 836, i na škode 6.310.

Troškove servisa snosiće koncern, odnosno za kupce će biti potpuno besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije