Novosti

"Velika trojka" i dalje prodaje najviše automobila u SAD

"Velika trojka" i dalje prodaje najviše automobila u SAD
"Velika trojka" i dalje prodaje najviše automobila u SAD

NJUJORK - Prodaja automobila u SAD ove godine bi mogla da dostigne 16,1 miliona jedinica i tako ostvari nivo prije krize, postignut 2007. godine, prognozirala je američka konsalting kompanija LMC otomotiv (Automotive).

Poslije uspješne prošle godine, kada je u SAD prodato 15,6 miliona automobila, u januaru i februaru ove godine došlo je do manjeg pada interesovanja zbog loših vremenskih uslova, objasnio je potpredsjednik odjeljenja za prognoze kompanije Džef Šuster.

On je ukazao da je u martu, prodaja osjetno porasala i da bi mogla da dostigne 1,19 miliona automobila, prenijele su agencije.

"Poslije lošeg starta, korigovali smo prognozu godišnjeg pokazatelja, sa 16,2, na 16,1 milion automobila", dodao je Šuster.

U cjelini LMC otomotiv očekuje snažniji rast prodaje poslednjih mjeseci.

Prošle godine je u SAD prodato 15,6 miliona automobila, što u odnosu na 2012. predstavlja rast od osam odsto.

Bezuslovni lideri prodaje, lane su, tradicionalno bile kompanije koje čine takozvanu "veliku trojku" - Ford, Dženeral motors i Krajsler, koje su zajedno prodale 7,1 milion putničkih vozila.

Slijede njihovi konkurenti  iz Japana - Tojota, Honda i Nisan, koje su prošle godine na tržištu SAD  prodale oko pet miliona automobila.

         

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije