Novosti

Velike kompanije ostaju u Rusiji

Velike kompanije ostaju u Rusiji
Velike kompanije ostaju u Rusiji

MOSKVA - Američki Ford i njemački Folksvagen nastaviće svoj investicioni program na ruskom tržištu, a Hjundai, Tojota i Nisan potvrđuju planove za razvoj svojih fabrika u Sankt Peterburgu, uprkos krizi automobilskog tržišta, rečeno je agenciji Tas u pres službama ruskih odjeljenje tih kompanija.

Četvrta fabrika u Sankt Peterburgu, Dženeral motors, saopštila je u srijedu da će sredinom ove godine prekinuti proizvodnju automobila marke "opel" u svojoj fabrici u Sankt Peterburgu, a fabrika će biti konzervirana. Takođe će postepeno prestati prodaja "opela" i većine modela "ševroleta" u Rusiji.

Folskvagen grupa Rus se dosljedno pridržava realizacije svog investicionog programa na ruskom tržištu. U drugom  tromjesečju ove godine biće otvoren centralni magacin rezervnih dijelova i dodatne opreme, a u drugoj polovini godine fabrika motora u Kalugi, rekli su u Folksvagenu.

Proizvodni kapaciteti fabrike u Kalugi su 225.000 automobila godišnje, a proizvodi se  više modela "škode", "folksvagena" i "audia".

U Fordu je Tasu rečeno da će nastaviti da radi po planu uz lansiranje novih modela i otvaranje fabrike motora. Ford radi zajedno sa ruskim proizvođačem Solers. Zajedničko preduzeća ima tri proizvodna pogona, a proizvodi više Fordovih modela. U 2014. i 2015. planira da uloži ukupno oko 900 miliona dolara.

U pres služni Hjundaia kažu da je sve uobičajeno. U fabrici u Sankt Peterburgu proizvode se "hjundai solaris" i "kia rio". Kompanija ima visok nivo lokalizacija (46 odsto),  zapošljava više od 2.200 ljudi, a prošle godine je proizvela 230.000 vozila. Za 2016. godinu ploniran je početak sklapanja novog krosovera.

Tojota je potvrdila planove za proširenje kapaciteta fabrike u Sankt Peterburgu. Do kraja ove godine kapacitet će biti udvostručen, sa sadašnjih 50.000 na 100.000 automobila godišnje. Naredne godine počeće proizvodnja drugog modela "tojota RAV4", saopštili su u pres službi Tojote u Sankt Peterburgu i istakli da fabrika radi u uobičajenom režimu i da se nikakvo smanjenje i prekid proizvodnje ne planira. Fabrika zapošljava 1.850 radnika, a prošle godine je proizvela 35.600 automobila. 

Nisan planira da do kraja ove godine počne proizvodnju krosovera "kaškai" (Qashqai), rečeno je Tasu u pres službi. U ovom momentu proizvodnja u fabrici je prekinuta na dvije sedmice, a trake će biti pokrenute 1. aprila. U kompaniji objašnjavaju da je to preduzeto kako bi se minimizirali troškovi zbog smanje tražnje. Da li će biti još prekida proizvodnje nije saopšteno.

U decembru prošle godine je otvorena nova linija koja je udvostručila kapacitet na 100.000 automobila godišnje. Trenutno oko 2.200 radnika radi na proizvodnji četiri modela. Prošle godine je plasirano oko 31.600 automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije