Novosti

Velimir Tamamović posebnu brigu vodi o svom oldtajmeru

Velimir Tamamović posebnu brigu vodi o svom oldtajmeru
Velimir Tamamović posebnu brigu vodi o svom oldtajmeru

Banjalučanin Velimir Tamamović može se pohvaliti time što je vlasnik jedinstvenog oldtajmera - mercedesa 170s iz 1950. godine, a ovo vozilo oduševljava sve one koji ga vide.

Automobil je smješten u Ramićima u servisu MTM, a za vrijeme zime i kišnih dana skoro da ne napušta salon jer su godine rada uložene u njegovu restauraciju.

"Nabavio sam ga iz Stokholma prije osam godina, a rad na njemu trajao je pet godina, što zbog finansija, što zbog teškog nalaženja originalnih dijelova", kaže Tamamović.

Ovo je jedini ovakav auto na području BiH a da je u voznom stanju i registrovan.

"Što više stoji cijena mu je sve viša i viša. Na prodaju je, ali samo za onog ko bi ispoštovao pravu cijenu, a to baš košta. Za oko 150.000 maraka bih ga mogao prodati, ali ni to nije prava cijena jer ima pet godina rada na njemu", ističe Tamamović.

Dijelove tokom tog perioda je nabavljao najviše iz Njemačke, a o vrijednosti ovog četvorotočkaša dovoljno govori podatak da za njega gume još ručno rade, i to u Americi, odakle su i nabavljene.

"Motor je od 1,7 kubika, a bio je benzinac pa je sada dizel. Inače, popravka i restauriranje su mi hobi pa mogu reći da živim svoj san i hobi", kaže nam Tamamović, koji je inače vlasnik, kako je naziva, auto-ambulante.

Za oldtajmer kaže da ga ni u ono vrijeme kada je proizveden nije mogao voziti svako.

Mercedes svoj izložbeni prostor napušta za sajmove, poneku vožnju gradom, ali je iznajmljivan i za posebne događaje.

"Često idemo na teren, ali tada ga vozimo na šleperu do određenog grada. Bio je u Bijeljini, Mostaru i drugim lokacijama. Na sajmovima smo redovni, nagrade je dobijao i u Beogradu i Budimpešti, a gdje god se pojavi plijeni svojim izgledom", rekao je Tamamović.

Put Monte Karla

Tamamović želi da ovaj jedinstveni auto provoza i do Monte Karla, te, kako kaže, da parkira pred čuveni "Rojal kazino".

Na ovo neobično putešestvije bi mogao krenuti već na ljeto, i to s našim tablicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije