Novosti

Volkswagen Golf GTE na testu

Volkswagen Golf GTE na testu
Volkswagen Golf GTE na testu

Nakon Golfa GTI i sportske dizel varijante GTD, na red je stigla i sportska elektrifikovana verzija GTE. Da li sa punim pravom nosi sportsku oznaku, koliko u stvarnom životu troši i kome je ovaj automobil namjenjen utvrdili smo tokom dugog testa.

Ovakav Golf sigurno niste imali prilike da vidite na ulicama i putevima Srbije, a vjerovatno i šire. Njegova pojava odmah naglašava da se radi o nečemu nestandardnom, drugačijem, posebnom.

Ima alu felne od 18 inča agresivnog dizajna i detalje koje podsjećaju na model GTI uz jednu veliku razliku. Naime, tamo gdje su lajsne i drugi sitni ukrasni detalji kod benzinca crvene boje, ovde kod hibrida su plavi.

Takođe, LED dnevna svjetla su polukružna i, po našem mišljenju, vrlo prijatno i sa velikom dozom ukusa uklopljena u ovrore na prednjem braniku. Šteta što je ovaj lijepi dizajn sačuvan samo za ovu rektu verziju.

Sličan dizajnerski stil upotrebljen je i u unutrašnjosti. Dakle, umjesto crvene, detalji su plave boje.

Testirani automobil bio je vrhunski opremljen, pa su presvlake sjedišta bile od kože umjesto prepoznatljive “karirane” tkanine.

O samom Golfu ne treba trošiti previše riječi. Iako automobil koji smo vozili nije restilizovan, zahvaljujući kvalitetu materijala, završnoj obradi, ali i ergonomiji i ukupnom utisku i atmosferi u kabini, ovo je još uvek jedan od najboljih, ako ne i najbolji automobil u nižoj srednjoj klasi.

Sjedi se udobno, zavaljeno i nisko. Sportska sjedišta prijatno grle tijelo vozača i suvozača.

Zadnja klupa nudi natprosečno mjesta u segmentu, a realnost je da će se dva odrasla putnika prosjječnih gabarita udobno osećati i nakon dugih vožnji.

Prostor u prtljažniku je manji zbog toga što je donji nivo (ispod police) zauzeo rezervoar benzina i dio elektronike. Ipak to ne znači da ovaj automobil ne možete koristiti kao svakodnevni porodični prevoz, pa čak i za odlazak na putovanja.

Kao što smo rekli, Golf GTE je “plug-in” hibrid. To znači da posjeduje relativno veliku bateriju koja se puni preko električne mreže, ali da može da se vozi i u kombinaciji sa benzinskim motorom kao klasični hibrid.

Benzinski motor je dobro poznati turbo benzinac od 1.4 litra, snage 150 "konja", elektromotor raspolaže sa 102 KS, dok litijum-jonska baterija ima kapaitet 8,8 kWh.

Ukupna, kombinovana snaga sistema je 204 KS, dok maksimalni obrtni moment iznosi 350 Nm.

Snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog DSG mjenjača. Fabrika navodi da je maksimalna brzina 222 km/h, dok je za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebno 7,6 sekundi.

Takođe treba navesti da je deklarisana autonomija vožnje na struju 50 kilometara, dok maksimalna brzina na struju iznosi 130 km/h. Fabrika takođe deklariše da prosječna potrošnja iznosi nešto preko dva litra benzina.

Ovo su podaci na papiru, a sada da vidimo kako to izgleda u praksi. Kada je baterija napunjena, automobil je vozi vrlo jednostavno, praktično isto kao bilo koji Golf sa DSG mjenjačem.

Ubacite ručicu mjenjača u "D" i vozite. Ako želite da utičete na odabir stepena prenosa imate tastere sa zadnje strane volana i to je to.

Ako vozite umjerenim intezitetom, nećete primjetiti trenutak promjene brzine, kao ni to da li sistem za pogon koristi elektro, benzinski ili oba motora.

Situacija se mijenja kada vozite agresivnije. Itekako ćete čuti sportski zvuk benzinskog motora i osetiti promjene stepena brzina u pozitivnom, sportskom stilu.

Međutim, zbog 300 kilograma viška u odnosu na GTI, kao i zbog načina rada hibridnog sistema, GTE ipak ne može da pruži sportski ugođaj kao legendarni benzinac.

Naime sistem je podešen tako da uvijek, pa i pri punom gasu, prvo reaguje elektromotor. Potom je potrebno par trenutaka da se zavrti benzinac i poklopi svoje obrtaje sa električnim motorom, kako bi oba počela da vuku zajedno.

To čekanje, odnosno odsustvo britkosti i trenutnih reakcija na vozačeve prohtjeve, tipično za vrhunski GTI, nešto je što pomalo kvari sliku sportiste.

Takođe, nije nam se dopalo kako je podešena servo asistencija upravljača. Naime ona je jaka preko svake mjere, čak izraženija nego "siti servo" na malim FIAT-ovim modelima. Skoro u potunosti eliminiše bilo kakvu vrstu komunikacije vozača sa automobilom, a upravao je takva komunikacija jedna od vrlina GTI-a.

Ogibljenje je sportski tvrdo, ali dovoljno sofisticirano da ne bude neprijatno prilikom svakodnevne vožnje. Tek prilikom prelaska preko uzastopnih kratkih i oštrih neravnina auto se malo zatrese.

Zbog veće mase, upravljivost nije na novou GTI-a. Reakcije na volan su nešto manje hitre, mada se zbog nisko postavljenog težišta naginjanje gotovo i ne osjeća.

Automobil je izuzetno stabilan i u stanju je da istrpi velike brzine u krivinama, bez potrebe za korekcijom pravca. Ta neutralnost daje osjećaj sigurnosti i bezbjednosti i manje iskusnim vozačima.

Golf GTE ima pet modova vožnje. Najsportskiji mod nosi oznaku "GTE" i u njemu sistem ne štedi ni jedno pogonsko gorivo (benzin i struju) zarad maksimalnih performansi.

U ovom režimu, baterija se prilično brzo isprazni, pa ako nastavite da vozite maksimalno agresivno po nekom krivudavom putu, ili, recimo, na autoputu u Njemačkoj, može da se dogodi da ostanete bez pomoći elektromotora, čime će se performanse automobila pasti otprilike na nivo Golfa 1.4 TSI.

U hibridnom modu, elektronika maksimalno pametno kombinuje obe vrste pogona kako bi sačuvala bateriju, a opet maksimalno smanjila potrošnju benzina.

Što se potrošnje tiče, cifra od tri i manje litara benzina odnosi se na situaciju kada automobilu punite bateriju na svakom zastanku i maksimalno vozite u električnom modu.

U realnom životu u Srbiji, kada (poput autora teksta) i nemate baš često priliku da priključite auto na mrežu, prosječna potrošnja u hibridnom modu će se kretati oko sedam litara (testirano u decembru sa prosečnim temperaturama oko nule), što i dalje smatramo da je odličan rezultat.

Ako od automobila zahtevate maksimalne performanse, prosječna potrošnja će dostići i deset litara.

Što se tiče cijene, recimo, u Njemačkoj, uz vrlo velike stimulacije, cijena počinje od oko 35 hiljada evra.

Ovaj auotmobil je vrlo velika stavka u portfoliju Volkswagena. Proširili su legendarnu liniju "GTx" modela i pokazali su kupcima i konkurenciji da električni automobili ne moraju da budu dosadni.

 

Konačno, kome je ovaj automobil namenjen? Reklo bi se - hipsterima. Međutim, u ovom slučaju to je rečeno u najboljoj namjeri.

Naime, ako pogledate u rječnik engleskog jezika, vidjećete da riječ "hipster" označava ljude koji prate najnoviju modu i trendove, pogotovo ako su oni van kulturnog mejstrima. U ovaj opis idealno se uklapa GTE. Bravo za Volkswagen!

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije