Novosti

Volkswagen će priznati krivicu, plaćaju 4,3 milijarde dolara

Volkswagen će priznati krivicu, plaćaju 4,3 milijarde dolara
Volkswagen će priznati krivicu, plaćaju 4,3 milijarde dolara

Njemački automobilski gigant Volkswagen potvrdio je u utorak da je postigao 4,3 milijarde dolara 'težak' nacrt nagodbe s američkim regulatorima za rješavanje problema prekomjerne emisije izduvnih gasova iz dizel motora, a planira da se izjasni krivim za kazneni prekršaj.

Iz Volkswagena kažu da će troškovi određeni za rješavanje ovog problema premašiti predviđenih gotovo 18,2 milijarde evra, odnosno, 19,2 milijarde dolara. Ističu i da će tokom tri iduće godine biti pod nezavisnim nadzorom.

Očekuje se da Volkswagen prizna krivicu kao dio nagodbe najranije u srijedu. Nagodba o priznanju krivice trebaće odobrenje američkog saveznog sudije, piše Poslovni dnevnik.

Volkswagen je u septembru 2015. priznao da je u svojim automobilima ugradio softver koji je prilikom eko-testiranja vozila pokazivao niži nivo emisija izduvnih gasova. Kompanija je u SAD-u prodala skoro pola miliona automobila koje pogone sporni dizelaši. Poslije je VW priznao da je to slučaj s 11 miliona vozila širom svijeta.

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Šmit optužen je u ponedjeljak za urotu da prevari SAD, a proizvođač za prikrivanje prevare.

Nagodba s Ministarstvom pravosuđa neće okončati istragu oko varanja na emisiji izduvnih gasova te postoji mogućnost podizanja kaznenih prijava za izvršne direktore grupacije.

Volkswagenu predstoje još dvije godine otkupljivanja i popravljanja američkih automobila sa dizel motorima sa spornim softverom.

Ta kompanija je već pristala da plati oko 17,5 milijardi dolara kako bi riješili civilne tužbe te je ponudila da otkupi približno 500.000 automobila sa spornim softverom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije