Novosti

Volkswagen otkupljuje automobile sa neispravnim softverom

Volkswagen otkupljuje automobile sa neispravnim softverom
Foto: Ilustracija | Volkswagen otkupljuje automobile sa neispravnim softverom

Volkswagen je opet iznenadio svojom odlukom da se ne žali na prvostepene presude sudova u Arnsbergu i Bajrojtu gdje su vlasnici spornih automobila podnijeli tužbu protiv Volkswagena.

To znači da će Volkswagen otkupiti sve sporne automobile, piše Automotive News.

Tako se američka praksa otkupa automobila opremljenih softverom koji manipuliše s rezultatima testova emisije štetnih plinova seli u Evropu.

Desetak dana nakon najave kako će se Holanđani i Britanci, njih više od 220.000, udružiti u tužbi protiv Volkswagena, njemački gigant u Njemačkoj ubrzano čisti ispred svog dvorišta.

U Volkswagenu kažu kako se radi o izuzetku, a povod je bila mala otkupna cijena automobila, te ne očekuje da će ovo postati praksa i u slučaju mnogobrojnih tužbi podignutih u Evropi. Umjesto toga je najavio kako će do jeseni svi automobili biti popravljeni. Stav Volkswagena je da, za razliku od Amerike, kompanija ugradnjom spornog softvera nije prekršila zakone u Evropi, već je samo štitila motore.

Volkswagen se nagodio sa sudom u SAD-u po pitanju kazne za sporne 3.0 TDI motore koji su dio Dieselgate skandala. Njemački proizvođač će morati popraviti ili otkupiti 80.000 vozila koji su prodani u SAD-u s tim motorom.

Ukupna kazna iznosiće 1,22 milijarde dolara, a svakom vlasniku koji odluči zadržati svoj automobil moraće ga popraviti te isplatiti naknadu od 7.000 do 16.000 dolara. Ukoliko regulator ne odobri rješenje kojim će se tehnički riješiti problem, čeka ih kazna od dodante četiri milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije