Novosti

Volvo slavi 50 godina posvećenosti bezbjednosti djece

Volvo slavi 50 godina posvećenosti bezbjednosti djece
Volvo slavi 50 godina posvećenosti bezbjednosti djece

GETEBORG - Kompanija Volvo automobili ove godine slavi pola vijeka posvećenosti bezbjednosti djece u saobraćaju.

Inovativni bezbjednosni rad počeo je 1964. godine, predstavljanjem prvog dječijeg sjedišta u modelu PV 544, a poslednja inovacija iz Volvoa je koncept dječijeg sjedišta na naduvavanje, koje se jednostavno odlaže u malu torbu kada je van upotrebe.

To znači da se dečije sedište jednostavno prenosi iz automobila u automobil i ne zauzima mnogo prostora.

Prema riječima specijaliste u bezbjednosnom centru komanije, Lota Jakobsona, osnovni princip ostao je isti kao i prije 50 godina.

"Djeca do četiri godine starosti moraju da se voze u smijeru suprotnom od smjera vožnje, a starija bi trebalo da koriste tzv. 'buster' sjedište, kako bi se obezbijedilo pravilno funkcionisanje sigurnosnog pojasa".

On je podsjetio da je prvi prototip dječijeg sjedišta bio nadahnut načinom na koji astronauti putuju u svemir, a zatim je 1967. godine nađeno rješenje da se dječije sjedište dobije zakretanjem suvozačevog, dok je 1972. konstruisano prvo dečije sjedište, suprotno od vožnje.

To je važno kako bi ta sjedišta podržala vrat i pomogla pri rasipanju energije udarca na većem području, jer je ustanovljeno da su frontalni udarci najčešći i izazivaju najteže povrede.

"Buster" jastuk se pojavio 1976. godine, a zahvaljujući njemu djeca mogu da putuju u smijeru vožnje, uz korišćenje standardnog sigurnosnog pojasa. Jastuk je smanjio rizik od zadobijanja povreda zbog nevezivanja za čak 75 odsto.

Prvi integrisani 'buster' jastuk pojavio se 1990. godine, a prvo sjedište zakrenuto u suprotnom smeru s ISOFIX piključcima, prestavljeno je 1999. Svako od sjedišta, jedno za bebe a drugo za stariju decu, moglo je da se montira na isti ISOFIX okvir.

Volvo je 2007. godine prvi u svijetu proizveo dvovisinsko integrisano 'buster' sjedište, koje, zahvaljujući podesivoj visini, omogućava idealnu zaštitu u skladu s fizičkim osobinama deteta a dodati su i zatezači pojaseva prilagođeni djetetu, podsjećaju iz Volovo automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije