Novosti

Voze bez naočara iako ne vide dobro

Voze bez naočara iako ne vide dobro
Voze bez naočara iako ne vide dobro

BANJALUKA, SARAJEVO - Brojni bh. vozači sjedaju za volan uprkos lošem vidu, a da pritom ne koriste preporučene naočare ili sočiva, upozoravaju stručnjaci, ali pokazuju i istraživanja.

U udruženjima za bezbjednost saobraćaja kažu da je "oko sokolovo" jedan od najvažnijih parametara za sigurnu vožnju, te savjetuju one koji imaju veću dioptriju da se posavjetuju sa ljekarom, odnosno koriste optička pomagala.

Da situacija nije bezazlena pokazuje i akcija Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) pod nazivom "Vidim - vozim", kojom je ustanovljeno da, od ukupnog broja dobrovoljno pregledanih osoba, njih 62,86 odsto ima potrebu za korekcijom vida.

"Kada je riječ o oštrini vida na blizinu, 75 osoba koje su učestvovale u akciji nema dobru oštrinu, što čini procenat od 42,86 odsto", saopšteno je iz BIHAMK-a.

U Bosanskohercegovačkom auto-moto klubu dodaju da jedan od zabrinjavajućih podataka predstavlja učestalost provjere vida vozača, pa tako 33,14 odsto od ukupno pregledanih nikada nije bilo na oftalmološkom pregledu.

Od ukupnog broja dobrovoljno pregledanih osoba, njih 62,86 odsto ima potrebu za korekcijom vida

"Kao najčešće razloge za nenošenje optičkih pomagala (naočara i kontaktnih leća) anketirane osobe navele su: da su naočare zaboravili, da su ih razbili, te nemaju novca da kupe nove, dok veliki broj anketiranih osoba smatra da vide dobro, te da im optička pomagala nisu potrebna iako doktor smatra drugačije", kažu u BIHAMK-u.

Milorad Tanasić, instruktor vožnje i vlasnik Auto-škole "Tanasić" iz Banjaluke, kaže da kandidati za vozače, uprkos dioptriji, često izbjegavaju da nose naočare.

"Vid je osnovno čulo kada je vožnja u pitanju i tu ne smije biti izuzetaka. Lica koja nemaju dobar vid ne bi trebalo da sjedaju za volan bez optičkih pomagala", upozorava Tanasić.

Isti stav imaju i članovi Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, u kojem ističu da u Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te u Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača stoji da vozači koji imaju ograničen vid moraju da nose naočare ili sočiva.

"Međutim, izostaju kontrole onih koji ta pravila ne poštuju, tako da uopšte nismo zadovoljni", podvlači Milenko Jaćimović, predsjednik ovog udruženja.

Na oftalmološkom pregledu nikad nije bilo 33,14 odsto ispitanih

Inače, u Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH se navodi da je vozač dužan da "za vrijeme upravljanja motornim vozilom u saobraćaju koristi pomagala koja su mu neophodna da bezbjedno upravlja vozilom".

"Novčanom kaznom od 30 KM vozač će biti kažnjen ako za vrijeme upravljanja motornim vozilom ne koristi pomagala koja su upisana u obrazac njegove vozačke dozvole", stoji u tom zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije