Novosti

Za jedan auto 278 prosječnih plata u BiH

Za jedan auto 278 prosječnih plata u BiH
Za jedan auto 278 prosječnih plata u BiH

SARAJEVO - Najskuplji auto koji je u prošloj godini kupljen u Bosni i Hercegovini vredio je 228.636 KM (114.318 evra), što je iznos od 278 prosječnih plata u toj zemlji, piše danas sarajevsko "Oslobođenje".

Ne navodeći ime kupca, list ističe da je riječ o modelu "Mercedes Benz 350 S" koji, prema priči prodavca jedne od autokuća koja distribuira Mercedesova vozila u BiH, "mora da bude 'slika' karaktera vlasnika, od boje do ostalih performansi, baš kao i odjelo koje neka osoba nosi".

"To je automobil premium segmenta, odnosno najluksuznija varijanta s aspekta onoga što je dostupno i što se proizvodi, a što se trenutno nalazi u ponudi", kazao je sagovornik, dodavši kako je to zapravo "najluksuzniji model" pomenutog proizvođača.

Na listi najskupljih automobila koji su kupljeni u BiH tokom prošle godine drugo mjesto zauzima auto istog proizvođača i modela, ali je zbog manjih zahtjeva kupca njegova cijena iznosila "samo" 227.276 KM, ili oko četiri prosječne plate manje.

Treće mjesto pripalo je Land Roveru vrijednom 197.974 KM, a na četvrtom je opet Mercedes Benz S 350, ali sa cijenom od 189.647 KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih deset najskupljih automobila smjenjuju se "mercedesi" i "land roveri", pri čemu su u to društvo nekako upali i "maserati Ghibli 3.0", vrijedan 168.831 KM, koji je zauzeo šestu poziciju i "audi RS 6 AVANT" od 168.474 KM, koji je zasjeo na sedmoj poziciji.

Najjeftiniji auto u "Top 10" je Land Rover, čija je vrijednost bila 156.088 KM.

Ovakvi automobili iz grupe najskupljih, inače, ne mogu da se vide ni u jednom salonu automobila u BiH, jer se oni kupuju po narudžbi i ne predstavljaju se na malim tržištima, kakvo je bosanskohercegovačko.

U BiH skoro polovina stanovništva nema stalno zaposlenje, a oni koji rade mjesečno zarađuju u prosjeku 823 KM. Uprkos tome, prošle godine, samo u Kantonu Sarajevo, registrovano je 16.000 potpuno novih automobila.

U grupi od 67.444 putnička automobila koja su uvežena u Bosnu i Hercegovinu tokom prošle godine, na koje se ne plaća carina ukoliko su iz Evropske unije, dominiraju vozila starosti između pet i sedam godina, dok je prosjek starosti onih koje voze stanovnici BiH znatno viši.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije