Novosti

Za kamione Mercedes-Benz dijelovi iz 3D štampača

Za kamione Mercedes-Benz dijelovi iz 3D štampača
Za kamione Mercedes-Benz dijelovi iz 3D štampača

Originalni rezervni dijelovi za Mercedes-Benz kamione mogu da se naruče i isporuče čak i nakon mnogo godina i taj je proces dugogodišnja realnost.

U skladu s inovativnošću brenda, Mercedes-Benz Trucks učinio je sljedeći korak koristeći najnovije 3D procese štampanja plastičnih rezervnih dijelova.

Upotrebom 3D tehnologije štampe, Mercedes-Benz je učvrstio svoju pionirsku tehnološku ulogu među svjetskim proizvođačima kamiona.

“U skladu s našim sloganom ‘kamioni kojima možete da vjerujete’, postavili smo iste kriterijume za pouzdanost, funkcionalnost i trajnost za rezervne dijelove iz 3D produkcije, kao i za dijelove iz konvencionalne proizvodnje”, kaže Andreas Deuschle, iz službe za korisnike i delove Mercedes-Benz Trucks Division. “Međutim, 3D nudi mnogo više mogućnosti, a to je razlog zašto ćemo brzo da širimo proizvodnju 3D štampanih dijelova.”

Danas u je Daimleru u upotrebi više od 100.000 3D štampanih prototipova dijelova koji su proizvedeni za potrebe pojedinih odjeljenja kompanije.

“Mi koristimo bogato iskustvo iz 3D procesa štampanja u pravljenju prototipa”, objašnjava Deuschle. Dostupni rezervni delovi sastoje od kvalitetnih plastičnih komponenti. Poklopci, odstojnici, vazdušni i kanali za kablove, stezači, nosači i upravljački elementi... samo su neki od primjera proizvodnje dijelova uz vrhunski kvalitet omogućen procesom 3D štampanja.

Svaki 3D rezervni deo kupac može da naruči, koristeći poseban broj pod kojim je upisan u katalog rezervnih delova Mercedes-Benz Trucksa. Dakle, čak i nakon nekoliko decenija, brzo snabdevanje kupca je obezbjeđeno putem Mercedes-Benz Logističkog lanca snabdevanja kroz sve prodajne faze – u čitavom svijetu.

Izazov za poslovanje rezervnim delovima leži u obezbjeđivanju snabdevanja čak i za modele koji se više ne proizvode. To znači da raspon takođe uključuje rezervne dijelove za koje postoji potražnja u malim količinama svake godine. Proizvodnja im je, dakle, neekonomična jer proizvodna postrojenja i alati često moraju da budu zadržani i održavani godinama. Uz 3D proces izrade ti izazovi su stvar prošlosti, jer svaki 3D rezervni dio je dostupan na zahtjev u kratkom roku u čitavom svijetu. Istovremeno nema skladištenja i mukotrpne prodaje viškova.

(netauto.rs9

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije