Novosti

Zašto bogati Kinezi izbjegavaju Rolls-Royce?

Zašto bogati Kinezi izbjegavaju Rolls-Royce?
Zašto bogati Kinezi izbjegavaju Rolls-Royce?

PEKING - Poslije niza godina u kojima je imao rast isporuka u Kini, "Rolls-Royce" je zabilježio pad prodaje na ovom automobilskom tržištu.

Ipak, to se nije odgodilo zato što su bogati Kinezi naglo osiromašili, već iz sasvim drugog razloga.

Naime, kupci koji imaju dovoljno novca za Rolls-Royce postali su oprezni, jer ne žele da skupocjenim automobilom privuku na sebe pažnju poreskih organa.

"Situacija u Kini trenutno ne pogoduje prodaji modela marke Rolls-Royce. Novca ima dovoljno, međutim, imućni ljudi ne žele da budu viđeni kako se voze naokolo u takvim automobilima", objašnjava Peter Švarcenbauer iz BMW-a, koji je zadužen za britanski luksuzni brend.

On je dodao da je kompanija već prilagodila proizvodne planove padu tražnje u Kini od 15%.

Rolls-Royce nije jedina luksuzna automobilska marka čija prodaja je usporena na kineskom tržištu.

"Audi", koji je u Kini broj jedan kada je riječ o luksuznim automobilskim markama, prvi put za posljednje dvije godine registrovao je pad prodaje na mjesečnom nivou. Međutim, u slučaju "Audija" uzrok pada pripisuje se štednji kineskih kupaca.

"Rolls-Royce" je naročito pogođen smanjenjem isporuka u Kini s obzirom na to da tamošnji kupci uglavnom naručuju automobile sa gomilom opcione opreme, koji se onda prodaju po znatno većim cijenama nego "standardni" modeli, prenosi B92.

U prvom kvartalu 2015. ta kompanija je širom svijeta isporučila 781 automobil što je 13 odsto manje nego u prva tri mjeseca 2014. godine, kada je zabilježena i rekordna prodaja od 4.063 vozila za 12 mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije