Novosti

Ženama naplaćuju više nego muškarcima

Ženama naplaćuju više nego muškarcima
Ženama naplaćuju više nego muškarcima

Za istu uslugu automobilski servisi u Velikoj Britaniji naplaćivali su ženama u prosjeku 45 funti (63 evra) više nego muškarcima, pokazuje istraživanje sajta Click Mechanic.

Stereotip da se žene manje razumiju u automobile od pripadnika "jačeg pola" mehaničari na Ostrvu koriste za dodatnu zaradu, otkriva ispitivanje koje je sprovedeno u 182 servisne radionice u toj zemlji.

U svrhu ovog istraživanja ekipa sajta Click Mechanic obišla je servise u deset britanskih gradova sa namjerom da zamijeni set kvačila na Ford Fokusu iz 2011. Rezultati su pokazali da su za ovu uslugu mehaničari ženama vozačima tražili u prosjeku 45 funti više nego muškarcima, piše B92.

U 80 odsto servisa račun ispostavljen ženama koje su dovezle auto na popravku bio je veći (u nekim slučajevima i do 30%) u poređenju sa cijenom koju bi za istu uslugu trebalo da plate vozači muškog pola.

Najveća diskriminacija prema ženama vozačima zabilježena je u Birmingemu, gdje su muškarcima za zamjenu kvačila u prosjeku tražili 445 funti (624 evra) dok su žene za istu uslugu morale da izdvoje čak 582 funte (817 evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije