Novosti

Životni vijek Amber Onea milion kilometara

Životni vijek Amber Onea milion kilometara
Životni vijek Amber Onea milion kilometara

Holanđani reklamiraju projekat koji, kako kažu, će biti prvi automobil posebno dizajniran za „car sharing“, a prototipovi bi trebalo da se nađu na putevima do sljedeće godine.

Amber Mobility, sa sjedištem u Ajndhovenu, kaže da će električni Amber One imati životni vijek od oko milion kilometara.

Kompanija se udružila sa lizing kućom Athlon i ABN AMRO bankom i investirala je 67 miliona dolara svojih sredstava da dovede projekat u realan svijet.

Amber One će imati autonomiju od oko 400 kilometara sa jednim punjenjem i maksimalnu brzinu od oko 160 km/h.

Ovo vozilo teško nešto više od 600 kilograma će biti modularnog dizajna, a posjedovaće i tehnologiju autonomne vožnje. Do stotke će ubrzavati za oko sedam sekundi. Mada kompanija ne ide u detalje, naglasila je da će vozilo biti projektovano posebno za potrebe „car sharinga“, tako da neće biti za prodaju.

Umjesto kupovine ili lizinga, klijenti će plaćati 33 evra nedjeljno, odnosno 160 evra mjesečno za „car sharing“ pretplatu.

Amber Mobility želi da uđe na tržišta sa dovoljno vozila, tako da automobili budu maksimalno 30 minuta hoda od eventualnog korisnika.

„Proizvodnja manjeg obima“ je zakazana za početak 2018. za potrebe Ajndhovena, koji je nekih 130 kilometara sjeverno od Amsterdama, a plan je da se posao proširi na više gradova.

(Vrele gume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije