Mogućnosti

Auto na "nogama": Nezaustavljivi Hyundai

Auto na "nogama": Nezaustavljivi Hyundai
Foto: Hyndai | Auto na "nogama": Nezaustavljivi Hyundai

Hyundai je na CES-u otkrio idealno vozilo za spasilačke akcije. S točkovima na dugim nogama podsjeća na AT-AT iz Ratova zvijezda, a može hodati poput životinja ili gmazova te juriti cestom.

U slučajevima prirodnih katastrofa ključno je što prije doći do žrtava, međutim štete nakon požara, potresa, poplava ili drugih katastrofa mogu takvu misiju učiniti nemogućom. Zbog toga je Hyundai razvio potpuno novu kategoriju vozila, a svoj koncept prikazao je na CES-u u Las Vegasu.

Elevate spaja automobil i robot u vozilu koje se može penjati i prelaziti prepreke koje su nezamislive za najmoćnije terence današnjice.

Naime, Hyundai je odlučio spojiti svaki točak na posebnu nogu koja se može istegnuti kako bi terene prelazio poput neke robotske životinje.

Korejski koncept zasniva se na modularnoj platformi koja može zamijeniti kabinu zavisno o kriznoj situaciji ili akciji, poput hitne pomoći.

Robotske noge imaju pet stepeni slobode, a elektromotor se nalazi u točkovima što omogućava kretanje čak i kada jedan ili dva točka ne drže podlogu.

U Hyundaiju kažu da im takav dizajn omogućava oponašanje hoda sisavaca i gmazova te da se kreću u svakome smjeru. Tako mogu i potpuno zaključati točkove te hodati preko opasnog terena. Automobil može prekoračiti zid visok metar i pol, ali ni kanal širok metar i pol mu nije teška prepreka.

No, njegove noge mogu se i skupiti pa tada Elevate izgleda kao običan futuristički automobil koji glatko juri autocestom i može iznimno brzo prevesti povrijeđene iz akcije u kojoj su upravo bili.

U Hyundaiju kažu da bi se ovakva platforma mogla koristiti za cijeli niz situacija u budućnosti, a ne samo za hitne spasilačke akcije.

"Tehnologija ide i puno dalje. Ljudi s različitim vrstama invalidnosti, koji nemaju pristup rampi za invalidska kolica, mogli bi pozvati ovakav auto koji će im doći pred kućni prag da bi kolicima jednostavno ušli u vozilo. Mogućnosti su neograničene", rekao je Džon Suh iz Hyundaija.

(autostart.24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije