Mogućnosti

Automobili sa spoljnim vazdušnim jastucima na putevima do 2021.

Automobili sa spoljnim vazdušnim jastucima na putevima do 2021.
Foto: ZF | Automobili sa spoljnim vazdušnim jastucima na putevima do 2021.

Njemački proizvođač auto-komponenti ZF konstruisao je sugurnosne vazdušne jastuke koji se naduvavaju izvan putničke kabine vozila i tvrdi da je njihov proizvod već spreman da se pojavi na tržištu.

Vazdušnji jastuci donijeli su svojevremeno pravu revoluciju u oblasti bezbjednosti putnika, ali posljednji godina fokus proizvođača automobila usmjeren je ka elektronskim sistemima pomoći vozaču.

Njemački ZF u međuvremenu je čitavu jednu deceniju radio na razvoju novog sistema vazdušnih jasuka, koje je najzad predstavljen na simpozijumu "Airbag 2018", održanom u Manhajmu u novembru.

Ovaj inovativni koncept razvijen je prije svega sa ciljem da se u budućnosti zaštite putnici samovozećih automobila, jer bi uvođenje tehnologije autonomnih vozila najvjerovatnije dovelo i do promjene sadašnje konfiguracije sjedišta u putničkim automobilima.

Prema ovoj ideji, konvencionalni bočni vazdušni jastuci premješteni su iz unutrašnjosti putničke kabine na spoljašnjost vozila – u pragove automobila, a njihovim aktiviranjem pokriva se čitava širina vozila između osovina.

Sistem funkcioniše tako što senzori postavljeni duž automobila detektuju neminovni sudar i u intervalu kraćem od 100 milisekundi aktiviraju jastuk spolja.

ZF je nakon obavljenih testova procijenio da ovaj tip vazdušnjih jastuka i do 30 odsto smanjuje rizik od prodiranja stranog tela (dijela drugog vozila) u putničku kabinu automobila, dok se opasnost od povreda putnika redukuje za 20-30%.

Njemački proizvođačl tvrdi da je specijalno za ovaj tip jastuka razvio nove radarske senzore, kamere i LiDAR senzore koji zajednički, u sprezi imaju zadatak da "presude" da li je sudar neminovan ili ne, kako bi se na vazdušni jastuk na vrijeme aktivirao.

ZF je najavio da će čitav sistem ponuditi proizvođačima automobila, a kako bi se smanjili troškovi, pomenuti senzori mogu da igraju višestruku ulogu, na primjer kao dio sistema asistencije za održavanje vozila u okvirima saobraćajne trake i sl.

Direktor kompanije, Uve Klas, očekuje da će prvi automobili sa spoljnim vazdušnim jastucima stići na puteve u naredne dvije godine.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije