Mogućnosti

BMW-ova perjanica na novoj platformi

BMW-ova perjanica na novoj platformi
BMW-ova perjanica na novoj platformi

U posljednjih nekoliko sedmica internetom su se proširile mnoge novosti vezane uz budućnost BMW-ove ponude, a sada su pristigle nove vijesti o samom predvodniku, odnosno o novoj seriji 7 koja bi trebala biti premijerno predstavljena za otprilike godinu dana na sljedećem frankfurtskom auto salonu.

Prije svega vrijedi spomenuti kako će se nova serija 7 navodno temeljiti na novoj modularnoj platformi pod nazivom 35up. Riječ je o platformi koja će podržavati sve BMW-ove modele od serije 3 pa na više, odnosno modele s pogonom na zadnje te na sva četiri točka, prenosi Autonet.

Nova će serija 7 zahvaljujući većoj upotrebi lakih materijala poput aluminija magnezija, plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, čelika visoke čvrstoće i sl. biti osjetno lakša od svog prethodnika, odnosno vjeruje se kako će novi model biti i do 200-tinjak kg lakši pa bi verzija 740i težila oko 1650 kg.

Uz standardnu limuzinu i verziju s produženim međuosovinskim razmakom ponudi bi se trebala priključiti i extra-long  verzija koja će konkursrati mercedesovoj S klasi Maybach. Takođe, novost u ponudi će predstavljati i očekivani M750i ili M7 koju će pokretati 4,4-litreni V8 bi-turbo snage iznad 600 KS, a vjeruje se kako će kupci moći odabrati i plug-in hibridnu izvedbu o kojoj za sada nema detaljnijih informacija.

Inače, široku motorizaciju će činiti više pogonskih strojeva u rasponu od relativno malog dizelskog 4-cilindričnog 2.0 do velikog benzinskog 6.0 V12 motora koji bi se trebao ugrađivati u sljedeće modele Rolls-Roycea, svi će ti motori biti vjerojatno upareni samo s automatskim 9-stepenim mjenjačem te već spomenutim pogonom na zadnje ili na sva četiri točka.

Od dieselaša kupcima će biti ponuđen i redni 6-cilindrični u tri verzije  različite snage potpomognuta s dva i tri turbopunjača. Benzinsku će ponudu uz 6.0 V12 još činiti redni 6-cilindrični 3,0 i novorazvijeni 4.0 V8.

Kupci mogu očekivati bogatu infotainment i sigurnosnu opremu, uz vjerojatno i poneku svjetsku premijeru. Napredno i lagano vješanje,  kamere te senzori koji skeniraju put bi trebali biti garancija velikom stepenu udobnosti te odličnim voznim sposobnostima.

Prodaja ovog modela će započeti već krajem 2015, odnosno početkom 2016, a dobru najavu u njegov konačan dizajn nam je dao konceptni model Vision Future Luxury (na slici).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije