Mogućnosti

BMW proslavio 100. rođendan futurističkim konceptom (FOTO)

BMW proslavio 100. rođendan futurističkim konceptom (FOTO)
BMW proslavio 100. rođendan futurističkim konceptom (FOTO)

Njemački proizvođač pamti svoju prošlost, ali je zagledan u budućnost, što je pokazao konceptom Vision Next 100 kojim najavljuje sledećih 100 godina kompanije.

Vision Next 100 je automobil sa 4 vrata, dizajnirana pod uticajem hibridnog sportskog modela i8. Opredelivši se da vozilo budućnosti ima karoseriju limuzine, BMW šalje poruku da će ova vrsta automobila i dalje predstavljati osnovu game bavarskog proizvođača iako SUV/krosover i MPV vozila sve više preuzimaju primat na tržištu.

Spoljašnjost karakterišu sportske i izrazito aerodinamičke linije, a točkovi su potpuno sakriveni, pa je kao rezultat dobijen veoma nizak koeficijent otpora vazduha (0,18).

Vision Next 100 dugačak je 4.900 mm, što ga po veličini svrstava u rang sa aktuelnim BMW-om Serije 5. Međutim, sa visinom od 1.370 mm koncept je dosta niži od "petice", i više naginje ka kupe limuzini, poput Serije 6 Grand Coupe.

BMW je izbacio klasične centralne krovne nosače, pa je pristup putničkoj kabini znatno olakšan, dok se i prednja i zadnja vrata otvaraju nagore. U kompaniji kažu da je unutrašnjost izrađena isključivo od recikliranih materijala.

Detalji o pogonskom sistemu za sada nisu obelodanjeni, ali saopšteno je da BMW Vision Next 100 može da se vozi na dva načina: Boost mod podrazumeva da vozač ima punu kontorlu nad automobilom, dok u Ease modu vozilom upravlja auto-pilot.

U okviru proslave 100. rođendana kompanije, BMW će predstaviti još tri koncepta u 2016. Prvi je Rolls-Royce Grand Sanctuary, čija premijera je zakazana za jun, a do kraja godine uslediće i koncepti preostala dva brenda koja posluju u okviru grupacije (MINI i BMW Motorrad).

(NN/b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije