Mogućnosti

Benzinski automobili će biti tiši, a električni bučniji

Benzinski automobili će biti tiši, a električni bučniji
Benzinski automobili će biti tiši, a električni bučniji

BRISEL - Evropski parlament je u ponedjeljak izglasao direktivu o smanjenju buke kod automobila, kombija, kamiona i autobusa.

Direktiva donosi novosti koje će najviše zanimati automobilsku industriju i građane koji muku muče s bučnim vozilima, prenosi Večernji list.

Evropska komisija predviđa kako će se s novim pravilima za 12 godina buka na evropskim cestama smanjiti za 25 posto. Ukupno smanjenje za automobile će iznositi 4 dB, a za ostala vozila 3 dB. Automobilska industrija će te ciljeve morati dostići u tri faze, s početkom od dvije godine nakon stupanja direktive na snagu.

Još jedna novina koju donosi nova direktiva će se na prvi pogled činiti bizarnom. Naime, EU će obavezati proizvođače nečujnih vozila, poput električnih i hibridnih automobila, da ih učine bučnim. Radi se o mjeri koja bi trebala da štiti slijepe i slabovide osobe, one koji se u saobraćaju oslanjaju na sluh.

Proizvođači će na nečujna vozila morati da ugrade sistem AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System), no još nije jasno hoće li vozači imati slobodu pri izboru zvukova za svoje metalne ljubimce.  Ako to bude tako, na cestama za nekoliko godina možemo očekivati pravu kakofoniju zvukova.

Članica resornog Odbora za okolinu, javno zdravstvo i bezbjednost hrane EP Biljana Borzan pozdravila je planirana smanjenja buke.

"Život u gradu ima svoje prednosti, ali buka motornih vozila sigurno nije jedna od njih. Prema procjenama, 44% građana Evropske unije je izloženo visokim nivoima buke, što može negativno uticati na krvni pritisak i nivo stresa. Smatram kako su izglasani ciljevi smanjenja buke mogli biti i za nekoliko decibela tiši, no postignuti kompromis je ipak korak naprijed.  Neispavani građani koji žive pored frekventnih saobraćajnica znaće da cijene danas izglasanu direktivu. Podržavam obavezu da se, radi zaštite slijepih i slabovidih osoba, električna i ostala tiha vozila od 2021. moraju fabrički učini bučnim. Vjerujem da će automobilska industrija i vozači imati podosta kreativnih ideja o tome kakve zvukove žele da njihovi auti proizvode", izjavila je Borzan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije