Mogućnosti

Dačija automatik postaje realnost

Dačija automatik postaje realnost
Dačija automatik postaje realnost

Dačijini modeli će prvi put biti dostupni s automatskim mjenjačem. Tačnije, robotizovanim, odnosno automatizovanim manuelnim mjenjačem pod nazivom "izi-R" (Easy-R).

Novina je to što se koristi elektromehanička umjesto hidraulične tehnologije. Na taj način je obezbijeđen brži odziv, dok je ukupan broj komponenti smanjen za 25 posto. Nova tehnologija znači i smanjenu mogućnost kvarova, a redovno održavanje i servisiranje je pojednostavljeno.

Stručnjaci "Renoa" ništa nisu prepustili slučaju, pa su izvršili obimna ispitivanja novog mjenjača. Testiranje je trajalo 130.000 radnih sati, odnosno 120.000 kilometara. Svi primjerci mjenjača su nakon testiranja rastavljeni i nakon inspekcije svi su su bili u stanju kao kad su izašli iz fabrike.

"Reno" je ponosan na činjenicu da su promjene brzina vrlo glatke, bez trzanja i cimanja. Kao i kod ranijih verzija ovog mjenjača u "renoima", vozaču su na raspolaganju četiri položaja ručice - D ("drajv"), N ("neutral"), R ("rivers") i M ("manual"). Manuelni model omogućava vozaču da ima punu kontrolu nad promjenom stepena prenosa, što je vrlo praktično u nekim situacijama, na primjer prilikom kočenja motorom.

U odnosu na klasičan automatski mjenjač, "izi-R" je dosta jeftiniji i košta 600 evra u kombinaciji sa "TCe 90" motorom. Tu je i start-stop sistem koji dodatno obezbjeđuje nisku emisiju izduvnih gasova.

Za sada će se ugrađivati samo u modele sa trocilindričnim turbo-benzincem od 90 "konja" i to u bolje opremljene verzije "sandera", "sandera stpeveja" i "logana MCV".

(NN/magazinauto.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije