Mogućnosti

Do "stotke“ ubrzava za manje od tri sekunde (VIDEO)

Do "stotke“ ubrzava za manje od tri sekunde (VIDEO)
Do "stotke“ ubrzava za manje od tri sekunde (VIDEO)

Nova Teslina perjanica, Model S P100D, s ukupno 762 KS, postavila je novi rekord ubrzanja serijskih automobila.

Ekipa iz američkog automagazina Motor Trend uspjela je lansirati ovu električnu limuzinu za 2,2755 sekundi, čime Tesla Model S P100D postavlja novu letvicu ispred društva hiperautomobila za koje svi znamo, a oni su Porsche 918 Spyder, McLaren P1 i Ferrari LaFerrari.

Nevjerojatno je to što Model S P100D, postavljen u Ludicrous mod vožnje, ubrzava do 48 km/h brže nego bilo koji automobia, a riječ je o zapanjujućih 0,87 sekundi, što je 0,05 sekundi brže od Porscheova 911 Turbo S modela.

Tesla će četiri stotine metara preći za 10,5 sekundi i brzinom 201 km/h, a to je već u rangu najjačih supersportskih motocikala.

Ključ ovolike brzine i snage električnog auta jesu litij-ionske baterije sa 100 kWh snage. Uprkos činjenici da je P100D težak 2,3 tone, njegovi elektromotori proizvode 762 KS, a obrtni moment 1088 Nm garantuje da ćete u sjedištu ostati "zalijepljeni" sve dok je papučica gasa čvrsto na podu.

Najvažnije pitanje je hoće li Tesla automobili postati još brži? I takav ishod je moguć, ali glavni čovjek te američke kompanije, Elon Musk demantovao je navode kako će Tesla proizvoditi veće baterijske jedinice.

(Faktor)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije