Mogućnosti

Dobar dizajn gazećeg sloja gume za veću bezbjednost

Dobar dizajn gazećeg sloja gume za veću bezbjednost
Foto: Ilustracija | Dobar dizajn gazećeg sloja gume za veću bezbjednost

Možda niste o tome razmišljali na takav način, ali gume su poput modnih dodataka, kao dragulji koji nadopunjavaju i podižu dizajn vašeg vozila. Od pneumatika se ne očekuje da samo osigurava dobro držanje puta, trakciju, prijanjanje i da bude sastavni dio vješanja, već i da dobro izgleda.

Prilikom dizajniranja vozila profil gazećeg sloja ključan je faktor koji se može isticati na podu salona.

Teško je, ako ne i nemoguće, znati da li se neki gazeći sloj pneumatika ponaša bolje od drugog samo na jedan pogled. Jednostavno rečeno, jedino što vas povezuje s putem su ta četiri gumena gazeća sloja veličine ljudske ruke. Dakle, kao što i sami možete pretpostaviti, oni su izuzetno važni za osiguranje visokog nivoa držanja ceste, sposobnosti zaustavljanja, performansi i sigurnosti. Posebno u nepogodnim vremenskim uslovima.

Struktura, materijali i dizajn gazećeg sloja

To su elementi koji pneumatiku osiguravaju visok nivo kvaliteta i sigurnosti i niske troškove za korisnika. Dok je struktura nevidljiva, dizajn gazećeg sloja od crne gume prilično je vidljiv.

Držanje puta na mokrim površinama

Kako biste razumjeli ulogu gazećeg profila pneumatika na mokrim putevima, pokušajte zamisliti vodenu pumpu. Što je veći broj kanala u gazećem sloju vašeg pneumatika, to više može pumpati vodu i izbacivati je iz utora dodirne površine s tlom. Tako je držanje ceste bolje.

On na zapanjujući način sakuplja vodu i izbacuje je iz utora dodirne površine s tlom u samo nekoliko milisekundi. Na primjer, pneumatici dimenzija 195/65 R 15, mogu izbaciti gotovo 15 litara vode u sekundi.

- Broj utora
Što je veći broj utora, to je veća sposobnost gazećeg sloja da “pohranjuje i pumpa” vodu.

- Oblik i raspored
Kao i kod sistema za odvod vode, oblik utora gazećeg sloja (simetričan, usmjeren, asimetričan) određuje koliko brzo će se izbacivati voda s dodirne površine s tlom.

- Lamele
To su tanke niti duž cijele površine gume koje poboljšavaju trakciju na mokrim i ledom prekrivenim putevima. Djelujući kao brisači vjetrobranskog stakla, lamele pomažu pri izbacivanju vode s rubova i iz utora pneumatika.

Nivo upravljivosti na suvim putevima

Krutost gazećeg sloja jedan je od ključnih elemenata koji mnogo utiče na preciznost kontrole i odaziv upravljača.

Krutost gazećeg sloja postiže se putem:

- Profila pneumatika
Ravan profil s kvadratnim ramenima osigurava dobre performanse prilikom skretanja.

- Broja lamela
Što je manji broj utora na gazećem sloju, to je više gume u direktnom kontaktu s tlom i to je bolje držanje.

- Velikih gumenih blokova na gazećem sloju
Veliki gumeni blokovi na gazećem sloju ograničavaju mobilnost gazećeg sloja svojom debljinom.

Samoblokirajuće ripne
Gumeni blokovi gazećeg sloja s puno poprečnih ripni smanjiće krutost gazećeg sloja. Protiv takvog učinka uveli smo složene, trodimenzionalne ripne koje se međusobno blokiraju pod opterećenjem.

Kako se pneumatici troše, tako se troši i gazeći sloj, što ograničava njegovu učinkovitost pri osiguravanju držanja na mokrom. Zato redovno provjeravajte dubinu gazećeg sloja, najmanje jednom mjesečno.

Pneumatici se moraju zamijeniti kad se gazeći sloj istroši do 1,6 mm. To je zbog toga što se možda više nećete voziti uz potpunu sigurnost i možda ćete kršiti zakon.

Pneumatik s istrošenim gazećim slojem može biti opasan i zbog toga ga treba zamijeniti. Mjerači dubine profila gume mogu se kupiti u specijalizovanim trgovinama.

(Autopress.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije