Mogućnosti

Evo šta se događa s automobilom na -20 stepeni

Evo šta se događa s automobilom na -20 stepeni
Evo šta se događa s automobilom na -20 stepeni

Razloga za brigu mogli bi imati samo vlasnici automobila na dizelsko gorivo. Na cijelom području Balkana najavljene su temperature i do minus 20 stepeni. A, gorivo u automobilima izdržava granicu do minus 15.

Razloga za brigu mogli bi imati samo vlasnici automobila na dizelsko gorivo.

Šta se događa s dizelašima na minus 20 pojasnio je hrvatski stručnjak za saobraćaj Željko Marušić.

“Može doći do blokiranja filtera goriva i tada se motor ne može pokrenuti. Tada se vlasnici izlažu neugodnostima, a vozilo treba ići na servis. Na takvim temperaturama treba izbjegavati vožnju, a ako se ipak mora, trebalo bi za dizelsko gorivo nabaviti dodatni aditiv i naliti ga u rezervoar”, pojašnjava Marušić.

Zima je često noćna mora za vlasnike dizelaša. Parafin se u dizelskom gorivu na niskim temperaturama kristalizira, a ti kristali začepljuju pore filtra goriva. Što je temperatura niža, kristali postaju sve veći. Kad se povećaju dovoljno da blokiraju protok goriva kroz filter, ne možete pokrenuti motor ili proradi samo na trenutak i ugasi se, prenosi Avaz.

Dizelskom gorivu na pumpama se dodaju aditivi, ovisno o periodu godine, a kao dodatnu pomoć današnji dizelaši imaju i senzore koji otkrivaju vodu na dnu filtera i paljenjem žute lampice upozoravaju vlasnika da je vrijeme za akciju. Na dnu dizelskih filtara obično se, naime, nalazi vijak za ispuštanje vode. Kad lampica zasvijetli, obavezno ju ispustite ili još bolje zamijenite filter. Mirnije ćete spavati.

Ukoliko u rezervoaru imate eurodiesel koji ste nasuli prije dolaska ekstremno niskih temperatura, najbolje je da rezervoar čim prije dopunite još goriva, aditiviranog za trenutne uslove, ili jednostavno kupite aditiv koji će tačku filtrabilnosti dodatno sniziti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije