Mogućnosti

"Ford" lansira vozilo s automatskim limitatorom brzine

"Ford" lansira vozilo s automatskim limitatorom brzine
"Ford" lansira vozilo s automatskim limitatorom brzine

VAŠINGTON - Američki proizvođač automobila "Ford" se nada da će smanjiti broj saobraćajnih nesreća i kazni za prebrzu vožnju uvođenjem na tržište novog automobila koji može da "vidi" znak za ograničenje brzine na putu i da spriječi vozača da pojačava gas i vozi brže.

Naime, "Ford" je napravio automatski limitator brzine, inteligentan sistem "Spid limiter", koji bi trebalo da bude lansiran u maju zajedno sa novim modelom automobila iz palete "S-maks".

Radi se o uređaju koji će moći da mijenja način na koji vozimo i koji funkcioniše u realnom vremenu, kao i klasični limitator brzine, ali djeluje na sistem za ubrizgavanje goriva u motor, a ne na kočnice.

Na vrhu vjetrobrana automobila nalaziće se kamera koja skenira saobraćajne znakove na putu i kada vozilo ulazi u zonu u kojoj je brzina ograničena, na primjer, na 40 km na sat, sistem automatski smanjuje brzinu do one koja je dozvoljena.

Umjesto da kontroliše brzinu automatskim kočenjem, vozilo će ograničavati brzinu svog kretanja podešavanjem količine goriva koju ubrizgava u motor, prenosi portal Engadget.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije