Mogućnosti

Holanđani dobili autoput koji svijetli u mraku

Holanđani dobili autoput koji svijetli u mraku
Holanđani dobili autoput koji svijetli u mraku

Tehnologija svijetleće horizontalne signalizacije, koju su 2012. predstavili holandski studio "Roosegaarde" i kompanija "Heijimans", prvi put je našla praktičnu primjenu na jednoj dionici autoputa u toj zemlji.

U pitanju je foto-svijetleći prah koji treba da zamijeni sadašnje oznake na kolovozu, a koji se tokom dana puni na sunčevoj svjetlosti, što mu omogućava da svijetli do 10 sati tokom noći, piše B92.

Osim obilježavanja standardne horizontalne signalizacije, poput pune i isprekidane linije, zamišljeno je da se posebne boje koriste za markere, poput snježnih pahulja, po čitavoj površini puta. Kada temperatura padne do određene tačke te slike će postati vidljive i ukazivaće naprimjer da je put klizav.

Pogledajte demonstraciju ove tehnologije, koja je dio šireg projekta "Pametnih autoputeva" (Smart Highway).

Za sada je od zamišljenog projekta realizovana probna dionica u dužini od 500 metara, na autoputu N239, u blizini holandskog grada Os.

Na tom dijelu puta postavljene su svijetleće linije zelene boje koje obilježevaju ivicu kolovoza.

Ukoliko se ovakav način obilježavanja u praksi pokaže efikasnim, projekat bi mogao da bude primjenjen i na drugim dijelovima ovog autoputa.

U studiju "Roosegaarde" smatraju da bi svijetleći autoputevi značajno poboljšali bezbjednost saobraćaja, naročito u slučaju uslova loše vidljivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije