Mogućnosti

Honda patentirala mjenjač s 3 kvačila i čak 11 brzina

Honda patentirala mjenjač s 3 kvačila i čak 11 brzina
Honda patentirala mjenjač s 3 kvačila i čak 11 brzina

Kada su se pojavili automatski mjenjači s deset brzina, smatralo se da će se proizvođači automobila zaustaviti na tom broju, bar na neko vrijeme. Ali, sudeći prema najnovijim vijestima koje stižu iz Japana, prostora za napredak na polju sistema prenosa još uvijek ima.

Kako prenosi Auto Guide, koji je imao uvid u originalni dokument, novi mjenjač će zahvaljujući trećem kvačilu omogućiti efikasniju promjenu brzina i smanjiti gubitak obrtnog momenta zbog promjene stepena prenosa.

U opisu patenta, a Honda tvrdi da će korisiti i treće kvačilo, navodi se da će to smanjiti torzijsko dejstvo koje je prisutno kod sistema s dva kvačila.

Vlasnik patenta je Honda, a kao tvorac mjenjača potpisan je Izumi Masao.

Nema pomena o tome u kakv bi se tip vozila ovakav sistem prenosa na kraju ugrađivati, iako zvuči kao da je projektovan da bi se poboljšala efikasnost, tako da bi automobili s malom potrošnjom goriva mogli biti idealni.

Honda nije prvi proizvođač automobila koji je patentirao automatski mjenjač sa 11 brzina, s obzirom da je Ford 2013. predstavio sličnu ideju, a njegov patent odobren je 2015. godine.

(net.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije