Mogućnosti

Inovativna IntelliSafe rješenja olakšavaju parkiranje

Inovativna IntelliSafe rješenja olakšavaju parkiranje
Inovativna IntelliSafe rješenja olakšavaju parkiranje

Stvoren za očekivanja modernih kupaca u pogledu inteligentne funkcionalnosti, potpuno novi Volvo XC90 donosi niz inovativnih tehnoloških rješenja koja olakšavaju nezgodne situacije prilikom parkiranja na uska mjesta.

IntelliSafe tehnologije, razvijene od strane Volva, sada uključuju i unaprijeđeni pilot za asistenciju kod parkiranja, koji nudi mogućnost automatskog parkiranja u željeno parking mjesto, te mogućnost paralelnog uparkiravanja. Volvo XC90 može sada prikazati i digitalno kreirani pogled od 360 stepeni iz ptičje perspektive na velikom centralnom ekranu.

"Nekoliko studija različitih instituta pokazalo je da dvije trećine ispitanih vozača osjećaju nelagodu prilikom parkiranja u uska mjesta. Opcije kao što su pilot za asistenciju kod parkiranja i pogled iz ptičje perspektive olakšavaju ove stresne situacije, te ih čine ugodnijima, a samo parkiranje preciznijim", ističe Piter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car grupaciji.

Dodatno unaprijeđeni pilot za pomoć pri parkiranju olakšava paralelno i obično parkiranje tako što preuzima proces upravljanja nad upravljačem vozila, dok vozač mijenja brzine, te kontroliše brzinu automobila.

Ultrazvučni senzori otkrivaju parking mjesto

Sam proces parkiranja bazira se na informacijama koje donosi 12 ultrazvučnih senzora smještenih na različitim dijelovima automobila.

Kada vozač aktivira pilot za pomoć pri parkiranju u situaciji paralelnog parkiranja, senzori počinju skenirati i pretraživati paralelni prostor koji bi mogao poslužiti za parkiranje automobila. Kada sistem otkrije parking mjesto barem 1,2 puta veće od dužine automobila, vozaču se upućuje zvučni signal, kao i poruka na komandnoj ploči.

Kod običnog parkiranja, detektirano parking mjesto mora biti iste širine kao i automobil plus jedan metar.

Ekran potom navodi vozača, korak po korak, uz pomoć tekstualnih poruka i animacija na komandnoj tabli sve dok automobil ne dovrši parkiranje.

Pogled iznad automobila iz ptičje perspektive

Potpuno novi Volvo XC90 ima mogućnost Surround pogleda od 360°, a koji omogućava vozaču pregled situacije iz ptičje perspektive kako bi bolje vidio sve što se nalazi i događa oko automobila.

Pogled iz ptičje perspektive osiguravaju 4 skrivene kamerice s tzv. "ribljim okom". Jedna je ugrađena u prednji dio automobila, dvije se nalaze u bočnim retrovizorima, a posljednja je iznad stražnjih registarskih oznaka.

Surround pogled od 360° daje vozaču ugodan pregled situacije i okolnog područja ispred, iza i oko automobila.

"Surround pogled od 360° izuzetno je koristan u situacijama kada je vozačev direktni pogled blokiran, kao npr. kod izlaska s uske ceste s bočnim zaprekama ili kod vožnje unazad prema prikolici ili kamp kućici. Surround pogled od 360° omogućava takođe i podršku tokom parkiranja, posebno kada želite biti sigurni da će svi dijelovi automobila biti lijepo poravnati s parking mjestom", napominje Mertens.

Upozorenje na nailazeća vozila

Izvanredno rješenje u sklopu IntelliSafe tehnologije, a koje dolazi uz potpuno novi XC90, jeste Cross Traffic Alert.

Funkcija upozorenja na nailazeća vozila je funkcija koja nadzire saobraćaj iza vozača prilikom vožnje unazad s parking mjesta.

Ova opcija upozorava na sav saobraćaj u blizini od 30 metara sa svake strane, te upozorava vozača uz pomoć zvučnog signala i upozorenja na centralnom ekranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije