Mogućnosti

"Jugićem" starim 26 godina s kraja na kraj Amerike

"Jugićem" starim 26 godina s kraja na kraj Amerike
"Jugićem" starim 26 godina s kraja na kraj Amerike

Kragujevačkim "jugom" iz 1989. godine dva Amerikanca prevalila su put dug 1.435 kilometara, od Bojsija u Ajdahu na sjeverozapadu Amerike sve do Los Anđelesa, i kažu da je u 90 odsto slučajeva auto "sarađivao".

Ekipa popularnog američkog vebsajta za polovne automobile Edmunds.com, dva američka momka, testirala su "jugo", automobil kragujevačke "Zastave" koja ga je krajem 80-ih izvozila u SAD.

Na pijaci polovnih automobila u Bojsiju su za 950 dolara kupili bijelog "jugića" (Yugo GVL), prenebregnuvši upozorenje da vozilo ima određenih problema i da im ne preporučuju dugačak put do Los Anđelesa.

"Put do Los Anđelesa je dug u tim kolima. Daćemo vam flašu rakije. Može vam zatrebati", bile su riječi kojima su ih ispratili.

Sve je, međutim, prošlo u najboljem redu.

Tokom vožnje su testirali i maksimalnu brzinu koju automobil može da razvije i uvjerili se da je 140 kilometara na sat moguća misija, doduše na blagoj nizbrdici.

Na ravnom putu brzinometar je pokazao 138 km/h.

Sticajem okolnosti, test-ekipa je upoznala i suprugu bivšeg vlasnika tog automobila, vlasnicu obližnje prodavnice "Bosnia Express", koja prodaje hranu i piće sa područja Balkana.

U toj prodavnici su kupili koktu i bananicu, tako da su tokom puta imali kompletan doživljaj balkanskih brendova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije